Министерството на отбраната подготвя законови промени във връзка с възможността в бъдеще през България свободно да преминават и пребивават съюзни войски, пише в новия си брой в. „Сега”, като се позовава на източници от военното ведомство.

Поправките трябва да обезпечат предстоящото решение на НАТО за изграждане на командни центрове в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

"От разполагането на центровете на територията на страните от Източна Европа произтичат задължения и отговорности за всички съюзници. За България като страна домакин това означава да изпълни всички съюзни изисквания за осигуряването на преминаването и пребиваването на съюзни войски и сили на нейна територия", пише вестникът.

Законовите промени, които вече са включени в правителствената програма, трябва да са готови през май или юни и ще позволяват съвместната охрана на въздушното пространство с партньори от НАТО.

Преминаването и разполагането на войски от НАТО не изисква санкция на парламента, тъй като Народното събрание вече е одобрило членството на страната ни в алианса и това следва от международния договор, който има предимство пред конституцията. По-рано днес обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че всяко искане за разполагане на техника ще бъде обсъждано от Народното събрание.

Изграждането на командния център в София ще бъде свързано и с разполагане на малка част от силите за бързо реагиране на НАТО у нас. Общата им численост ще е до 10 000 души, които ще бъдат разпръснати в няколко държави и вероятно ще бъдат активни от следващата година. Готовност за участие в силите за бързо реагиране са заявили Великобритания, Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия. Интерес е проявила и Канада.

Командният център в България ще е в една от централните сгради на военното министерство в София. Той ще е с численост до 50 души - военни и цивилни, половината от които ще са българи. Министерството на отбраната ще се грижи за логистиката и охраната.