"Естествено, по нашите оперативно-следствени действия не мога да вляза в конкретика. Но ще се изразя по следния начин: имам вътрешно усещане, че скоро неуморният труд на колегите от сектор "Убийства" ще се възнагради с успех."

Така директорът на СДВР Любомир Николов отговори в пространно интервю пред бТВ на въпроса докъде е работата по убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

И по въпроса за мотивите той намеква, че "мотиви спрямо това лице със спорна репутация има много. Но действително имаме основен мотив, по който работим..." 

Той каза още, че изстрелите, които са произведени, са три и са произведени от един човек с едно оръжие. Това показва и експертизата на гилзите.

"Знаем, че е бил отвън (Божанов бе застрелян в затворен частен комплекс в кв. Горна баня, в който живееше, б.р.). Стрелял е през оградата. От трите изстрела един е буквално в главата. Изстрелите са произведени от 10-12 метра.

Убийството е станало веднага след паркиране на лекия автомобил на паркомясто, което обикновено е използвал и в момента на убийството е получил точен професионален изстрел в задната част на тила."

Директорът още веднъж повтори вече известното - че не е подаден своевременно сигнал, за да почне да се работи по т. нар. горещи следи (настоящата жена на Нотариуса се обажда на 112 чак след 51 минути, б.р.).

Той коментира и друг интересен факт, изнесен от Николай Стайков от АКФ - че Божанов е имал минимум 4-5 телефона, а СДВР е иззело два. Като разследващият журналист каза, че той лично има 3 номера на застреляния лобист и може да ги предостави.

"Два телефона сме дали за изследване, които са били в негово владение в близките 6 месеца – заговори се, че е имал повече и различни номера. В хода на претърсване на жилището и автомобила установихме само 2 телефона, които той е използвал последните 6 месеца.

Предстои да бъдат отключени и да бъде анализарано всичко, включително телефонните разговори в тях."

От думите на полицейския шеф става ясно, че очевидно Мартин Божанов се е чувствал напълно безнаказан, спокоен и незастрашен от нищо:

"Странното е, че по никакъв начин той не е сигнализирал за притеснения. Маршрутът му е бил обичаен. Поведението му е било доста спокойно, въз основа на което ние не можем да кажем, че той е имал някакви притеснения за живота си."

Николов насочи към прокуратурата въпросите - дали Божанов е бил секретен сътрудник. 

И още:

"В СДВР сме получили общо 17 преписки и досъдебни производства, касаещи Божанов. 4 са досъдебни, като по 3 от тях той е пострадал. И в една е обвинен като извършител на измама.

Отделно от това има 13 преписки, 8 от които са срещу него, останалите са от него спрямо конкретни лица."

(Както е известно, част от схемата на Нотариуса и неговите приближеи е била да пускат лично жалби срещу някого - например срещу магистрати или бизнес субекти, след което започва тежък прокурорски и институционален тормоз срещу тези хора - б.р. на Клуб Z)

Полицейският шеф уточнява, че обхваща период от 2008 до настоящия момент. И казва нещо интересно - че делата срещу Божанов са били не за прословутите му имотни измами, а жалби от съседи за... самоуправство:

"Досъдебното от 2010 г. е за съмнение за имотна измама. Повечето преписки, които касаят евентуално нарушение от Божанов, са за самоуправство и те са подадени от негови съседи. Самоуправство е действие, в което без правно основание използваш или владееш даден имот временно (например да заградиш обща част от стълбището в кооперацията - б.р. на Клуб Z)

Тези сигнали са около 3-4. Нито една от тези преписки не е довела до осъдителна присъда."

Той разкрива какво е открила полицията по въпроса със смяна на имена и ЕГН:

"Има период от 1997 до 1999 година, когато служител на ЕСГРАОН по неустановена причина е подал данни, с които Мартин Ангелов Божанов е бил Мартин Ангелов Ангелов и са променени последните 5 цифри от неговото ЕГН. Никога не е имал документ за самоличност с променено име и фамилия."

SS клубът, патрулките, Любена

Тъй като на Гугъл ърт се виждат коли, които наподобяват полицейски, шефът на СДВР отговаря по следния начин:

"Мога да кажа че сме извършили проверка и установяваме,  че тези автомобили, които са заснети от това сателитно наблюдение, са били собственост на фирма на господин Божанов, която после е прехвърлена на негов сътрудник.

"Тези автомобили са Opel Astra и Opel Vectra син и бял цвят. Същите каквито има МВР. И може би оттам идва объркването.

Не изключвам вероятността полицейски автомобили да са паркирали там, но към този момент нямаме такива данни."

(Клуб Z напомня, че по думите на Николай Стайков - тъй като има напълно идентичен казус с "Осемте джуджета" - при отказ от желание за съдействие "отвътре" се оказва, че никой не може да установи къде са били полицейските коли на СДВР в този ден.)

А на конкретен въпрос - знае ли Нотариуса да е пазен от полицията, Николов отговори, че няма такива данни (въпреки, че е ноторно известно, че Божанов се е движел със син буркан на частния си автомобил, б.р.).

Той отговаря и на въпрос - били ли са сътрудници с Петьо Петров-Еврото и жив ли е последният:

"Нямам данни да е починал. Считаме го за жив. Обявен е за издирване от 31.05.2023 и нашите екипи го търсят постоянно. По мои данни не се намира в България, повече информация не следва да давам. В близка на нас страна, според мен" (веднага след като Еврото по странен начин научи за акцията срещу него и изчезна, бе разпространено, че с хеликоптер от Бургаско се е прехвърлил в Турция, б.р. на Клуб Z)

Николов казва още, че свързващото звено между двамата е бившата жеа на Петьо Петров - Любена, "която е била близка приятелка на починалия Божанов".

Тя е разпитана. (Всъщност Любена също е "сериен свидетел" - на база единствено на неин разпит тръгва прословутата разработка срещу Петьо Еврото, Кристиян Христов и тогавашния зам.-главен прокурор Борислав Сарафов в Районна прокуратура - че са банда за принуди и незаконно записване на магистрати, част от която е прекратена, а друга част е във ВКС по новия механизъм за разследване - б.р. на Клуб Z.)

Без оптимизъм по случая "Алексей Петров"

На въпрос докъде са с убийството на Алексей Петров, Николов отговаря, че "фактите и документите набъбват".

"Продължаваме да разпитваме хора и да назначаваме експертизи. И се надявам и там да имаме напредък след време. Не мога да говоря за заподозрян. Несъмнено става въпрос за професионално изпълнение."

От думите му пред журналиста Владислава Тричкова обаче става ясно, че дори още не са извлечени данните от телефоните на убития бивш политик и застраховател.