Върховният съд на Южна Корея премахна 60-годишен закон, наказващ изневярата, който според критици е анахронистичен и нарушава личната свобода. Веднага след това акциите на най-големия местен производител на кондоми скочиха експлозивно.

Законът от 1953 г. е целял да предпазва жените в патриархалната култура на Корея, където разводът е рядкост. Наказанието за изневяра е било затвор.

"Законът е неконституционален, тъй като нарушава правото на хората да вземат собствените си решения по отношение на секса, тайната, и свободата на техния личен живот, и нарушава принципа за прекомерно правоприлагане съгласно конституцията", заяви Сео Ки-сеок, съдия от Конституционния съд, четейки становието на съда.

Седем от деветте членове на съда са били на същото мнение.

Акциите на Унидус, най-големият производител на латексови продукти, сред които и презервативи, скочиха до 15% дневен лимит след решението.

През 2008 г. Конституционният съд реши да запази законът, с довода, че според правното възприятие на обществото, изневярата нанася щети на реда в него. Този път обаче фактът, че законът влиза в конфликт с бързата модернизация на азиатската държава, пред които традиционните консервативни ценности бързо отстъпват, надделя.

Няколко хиляди съпруги и съпрузи дават на съд партньора си всяка година в Корея, въпреки че рядко се случва някой в действителност да влезе в затвора. През 2014 г. например има повдигнати 892 дела, но нито едно от тях не е вкарало кръшкач зад решетките.