Български фармацевтични компании да направят възможно производството на лекарства в Азербайджан, предложи министърът на икономиката и индустрията на кавказката република Шахин Мустафаев на среща с министъра на икономиката Божидар Лукарски и изпълнителния директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Евгени Иванов. 

Министърът, който е в делегацията, придружаваща президента Илхам Алиев, обяснил, че в момента 100% от лекарствата в богатата на петрол и газ държава са вносни.  

Азербайджан желае да развие собствена фармацевтична индустрия и търси стратегически партньор, какъвто се надява да намери в лицето на български компании, обясни Мустафаев.

Според него държавата е готова да подкрепи български инвеститор с осигуряване на подходящ терен за фармацевтично производство, изграждане на инфраструктура към него, освобождаване от данъци за известен период от време и застраховане. Предприятието можело да е смесено с държавата или с частна азербайджанска компания. От българския партньор се очаква да направи и собствени инвестиции в развитието на производството. 

Министър Лукарски и Евгени Иванов поеха ангажимент да организират в най-скоро време посещение на водещи български фармацевтични компании в Баку, за да се запознаят на място с възможностите, съобщиха от пресслужбата на Министерство на иконочиката.