Синьо-черната/бяло-златната рокля се превърна в сензация в социалните мрежи преди дни… и също толкова бързо отшумя. Сега обаче благотворителна организация събужда интереса към нея и обръща фокуса към далеч по-сериозен проблем – домашното насилие.

Клонът на Армията на спасението в ЮАР разпространи постера, който виждате по-горе, в профила си в Туитър с коментар, че всяка една от шест жени в света е жертва на побои в дома си. На снимката се вижда жена с множество синьо-черни синини и отоци, облечена в бяло-златиста рокля, а текстът пита:

„Защо е толкова трудно да се видят черното и синьото“.

Домашното насилие често е подценявано от обществото, обясняват от организацията. „Надяваме се този постер да помогне на хората да видят истинското значение на това престъпление“, добавят те.

Странната рокля направи разногледи потребителите на интернет – едни я виждат в бяло и златисто, други – в синьо и черно. Причината за разликата във възприятието е начинът, по който човешкото око и мозъкът възприемат света, когато върху него попада светлината, и най-вече върху двете свръхчувствителни към светлината клетки в ретината.

Роклята действително е синьо-черна – с потвърждение се включиха дори някои от най-големите световни медии. Разцеплението в общества идва от начина, по който мозъкът възприема цветовете и може да се оприличи на баланса на бялото на фотоапаратите. Той автоматично донастройва един цвят спрямо заобикалящите го и спрямо дневната светлина, а тя всъщност се мени постоянно.

Площад Славейков