Оставката на вътрешния министър в България сигнализира, че българското правителство продължава да бъде слабо, разделено и нестабилно. Кабинетът на Бойко Борисов е нестабилен и губи подкрепа. Това се твърди в анализ на базираната в Остин, щата Тексас американска частна разузнавателна агенция "Стратфор".

Последната оставка (б.р., на вътрешния министър Веселин Вучков) показва, че премиерът Бойко Борисов ще се изправи не само пред правителство на малцинството, но ще се стигне и до разединение в рамките на собствената му партия, смятат анализаторите.

Те припомнят, че разделения преследват управляващата коалиция още от създаването ѝ: В началото на февруари, Борисов беше принуден да оттегли предложението си за заместник управител в БНБ, заради възраженията на Реформаторския блок. В края на февруари зам.-председателят на АБВ Румен Петков заплаши, че ще оттеглят подкрепата си заради идеята на финансовия министър Владислав Горанов България да вземе нов дълг.

Агенцията припомня, че популярността на ГЕРБ е паднала след изборите. Социологически проучвания показват, че само около 23 процента от избирателите биха подкрепили партията на Бойко Борисов, ако се проведат отново избори.

Правителството на Борисов е слабо и разделено. То ще намали своите външнополитически амбиции, защото неговото ръководство ще бъде принудено да съсредоточи вниманието си върху преодоляването на вътрешни предизвикателства, смятат от "Стратфор".

Вътрешните проблеми в българската сложна политическа обстановка вероятно няма да се променят - това е цялостната политическа позиция по важни въпроси, като например по-тясно сътрудничество с НАТО или енергийна диверсификация. Но слабо и разделено правителството в София вероятно ще бъде ограничено в преследване на амбициозните цели на външната политика. Западните правителства се намесиха в София, за да си гарантират, че България, която е страна силно зависима от Русия за енергия, ще остане верен съюзник на западните енергийни планове. Но, в страна, която е имала избори три пъти през последните две години, политическата нестабилност ще ограничи способността, която пречи на правителството да си сътрудничи със Запада по ключови въпроси за енергетиката и сигурността, смятат анализаторите.