Най-после можем да се чувстваме като в шпионски филм - пред компютъра си. Американската компания "Майкрософт" обяви още една от страхотните нови функции на предстоящата операционна система Windows 10 - биометрична идентификация, и то не само на пръстов отпечатък, а и чрез сканирането на лицето и ириса, съобщи в. "Индепендънт".

Новата технология ще се казва Windows Hello, и ще се ползва вместо парола за влизане в системата, както и за приложения и онлайн услуги. Според Майкрософт, тя е вече готова за масово внедряване, и ще бъде напълно безопасна, както и в пъти по-удобна от помненето и въвеждането на пароли.

По отношение на сигурността това твърдение е напълно вярно - кражбата на парола е далеч по-лесно от това да се сдобият с пръста или окото ви.

Но скенерът и инфрачервеният датчик ще трябва да се закупят отделно. Вече много лаптопи, особено бизнес-ориентираните, имат скенер за пръстови отпечатъци - както и новият iPhone. Добрата новина е, че дори скенер за ириса няма да е скъпо устройство, и ако технологията е успешна, нищо чудно да се внедри в мобилните машини в бъдеще.