"Реформаторският блок (РБ) влезе във властта с цената на доста компромиси. ДБГ се създаде като алтернатива на ГЕРБ, в момента г-жа Кунева е заместник на г-н Борисов. АБВ в никакъв случай не е дясна формация". Това каза пред БНТ Даниел Вълчев, който е член на ДБГ и доскоро част от ръководството на партията.

"Смисълът да се участва в това нещо е да правиш промени. Ако ние докараме само да говорим за промени това ще бъде проблем. Това е най-голямото предизвикателство", допълни Вълчев.

Според бившия образователен министър в едно министерство за 5-6 месеца трябва да е ясно какво ще се случва и какво няма да се случва. "Как е възможно да кажа дали ще се случи съдебна реформа, при положение, че ние законопроект още не сме видяли". Това бе коментарът на Вълчев по адрес на правосъдния министър Христо Иванов. "Много не сме наясно какво искаме да постигнем с тази съдебна реформа", каза Вълчев. Според него целта на реформата трябва да бъде еднообразност на процедурите, предвидимост на решенията и относителна бързина на тези решения. "Ако това искаме да постигнем инструментите са ясни. България от много време има стратегия за съдебна реформа. Безкрайно се борим с всякакви неща и не достигаме до никъде", коментира Вълчев.

Според Вълчев внесените промени в закона са съдебната власт от ГЕРБ, които бяха тълкувани като бламиране на правосъдния министър, биха могли да се разглеждат като подкана за по-бързи действия. "6 месеца чакаме министерство на правосъдието да внесе свои закони", припомни Вълчев. Според него ще е добре ако промените в закона на министерския съвет станат факт до няколко седмици.

"На 42-я паралел (това е паралелът, който минава през България) не е тайна, че когато дойде една политическа тенденция тя сменя заварените хора на друга политическа тенденция. Ако правилата са добри и най-големия келеш да дойде тези правила трябва да го държат да не може да разгърне келешлъка си". Така Вълчев коментира обвинянията към РБ, че преяжда с власт.

"Не мисля, че царят има амбиции за партиен проект. Моята оценка за неговото участие в публичния живот е много висока. Въпросът е дали такъв тип хора имат място в българския публичен живот. Ние като че ли не харесваме ония, които малко надстърчат над нас. Ние обичаме да сме си по-равнички". Така Вълчев коментира инициативата за връщането на Симеон Сакскобургготски в обществения живот. Политическата кариера на Вълчев започна именно в НДСВ.