Токът от американските централи ще се изкупува по-евтино, но за сметка на това НЕК ще си плати чинно дълговете към тях. 

Днес в Министерски съвет ръководството на НЕК подписа договор за намаляване на изкупната цена от двата американски теца - Марица Изток 1 и 3, което ще доведе до икономии от по 100 млн. лв. годишно - общо около 1 млрд. лв. за целия период на договора. С общо 31% е редуцирана цената за разполагаемост на енергия, като за "Контур Глобал Марица Изток 3" процентите са 17, а за "Ей И Ес Марица Изток 1" - 14%.

За сметка на това до края на юни НЕК ще трябва да изплати дълговете си към двете компании, които към "Контур Глобал" са 300 млн. лв., а към "Ей И Ес" - 388 млн. лева.

За покриване на заема Българският енергиен холдинг ще тегли дълг, защото НЕК не разполага с достатъчно пари, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Цената на тока няма да падне заради сделката, но ще свие дефицита в НЕК и ще позволи задържането ѝ, обясни тя.

Радвам се, че подписахме това споразумение, поздравявам министъра, която на пръв поглед е една крехка жена, но води преговорите мноого мотивирано, аргументирано, с ясни сметки, коментира премиерът Бойко Борисов.

Благодаря на двете компании, че приеха тези договори, защото не е приятно да е говори в обществото, че американските договори ощетяват хората.

С една дума, България е правова държава. Ако бяхме тръгнали по пътя да разваляме договорите, да откупуваме дяловете, това щеше да бъде много тежък репутационен проблем за България и целия бизнес по света щеше да го оцени като отрицателна тенденция за България, обобщи Борисов.

Искаме юни месец някъде да занулим приходите и разходите. Това беше безумие, което се правеше с НЕК. Няма как, освен в трънската сметка само там има три пъти да го режеш и пак да е късо. НЕК да купува скъпо и да продава евтино.
Искаме всяка една сделка, схема по схема, пара по пара, да изчистим, с 1 стотинка, но НЕК да е на печалба, заяви Борисов.

От неговите думи стана ясно, че енергийното министерство е започнало проверка на доставчиците на зелена енергия, при които са открити сериозни нарушения и даде някои случаи са дадени на прокурор. Борисов и Петкова не дадоха подробности, като обясниха, че ще представят данни, когато бъде изготвен дкладът за проверката.