Известната треньорка по тенис Юлия Берберян написа във Фейсбук, че днес парламентът е направил "огромна крачка напред в каузата на зачитане на човешките права".  Коментарът на Берберян е по повод по повод днешното решение на парламента, в което се признава масовото изтребление на арменците в Османската империя.

"Днес нашият Парламент направи огромна крачка напред в каузата за зачитане на човешките права! Аз им благодаря. Когато бяхме деца ни казваха, че дедите ни са се приютили в България от турските кланета. Да, това беше думата, "кланета". Дали думата "геноцид" дойде след масовите изтребления на евреите от Хитлер, не помня. Доколко думата е важна ще кажат юристите. Защото става дума и за репарации за отнето имущество и др. в размер на милиарди.

Берберян специално коментира факта, че ДПС не подкрепи решението на парламента, а депутатите от партията дори напуснаха залата по време на минутата мълчание в памет на жертвите от трагичните събития.

Аз лично благодаря още веднъж на българския Парламент и на всички български граждани, независимо от етноса им, които подкрепиха каузата на Яворовите "изгнанници клети". Жалко, че и този път ДПС се държаха като чужди граждани...А аз толкова страдах, когато българските турци бяха натирени на "голямата екскурзия"..."

"Голямата екскурзия" бе през 1989 г. С този израз се обозначава масовото изселване на български граждани от турски произход в Турция. Поводът за "Голямата екскурзия" бяха протестите на турците през май 1989 г. по повод насилствено отнетите им рожденни имена 4 години по-рано, известно като "Възродителен процес".

Коментарът на Берберян е публикуван от лидера на ДСБ Радан Кънев. Самият Кънев пък написа:

"Това е рядкост - в рамките на три часа да се срамуваш, а после да се гордееш от работата си. Днес е исторически ден за България и българското Народно събрание. Тази проява на политическа смелост и честност трябва да продължи с откровена и обща позиция за вековното политическо насилие в нашето общество. Трябва да допуснем в учебниците си и престъпленията, извършени от български институции, армия и паравоенни групи. Истината е единственото лечение за раните на миналото.

И благодаря на всички арменски приятели, които ми се обадиха да ме поздравят и изразят признателност. Знам колко труден е за тях този исторически компромис".

Компромисът, споменат от Кънев се състои в това, че в решението на парламента думата "геноцид" не беше спомената. Тя бе заменена от "масово изтребление.