"Под контрол са всички жизнени функции. Никол възстановява своите рефлекси, учи се да се храни с биберон. Надявам се на една по-добра прогноза за следващите етапи от лечението."

Това каза в предаването "120 минути" по БТВ д-р Радка Масларска, началник отделение „Неонатология“ в болница „Токуда“, където е спасено новороденото бебе, пребито от акушерка.

Д-р Радка Масларска

Д-р Масларска няколко пъти отказа да уточни кой персонално е информирал органите на реда за инцидента, но обясни, че това е била тяхната Лекарка консултативна комисия, а не от "Софиямед" (както е известно, оттам два дни не са го сторили под предлог за "вътрешна проверка", б.р.). Малката е била транспортирана също отекип на "Токуда" след повикване от колега от "Софиямед". Това станало, защото е била с тежък анемичен синдром и невъзможност да го овладеят с кръвопреливане.

"Причината за анемия могат да бъдат много диагнози... за които колегите нямат възможност да направят там", дипломатично каза лекарката. 

Никол е имала постоянно нарастващ оток на главата и меките тъкани в резултат на тежкия мозъчен кръвоизлив, който има, и тежката черепно-мозъчна травма.

Детето е плачело и пищяло, без да може да се успокои от нищо. Нямало е вече рефлекси. Отока на главата д-р Масларска описа така - главата му е пораснала за 4 дни в рамките на 3 см

"В процеса на изключване на множество медицински причини за този проблем, не се намериха други причини", призна тя по повод разкритието на екипа ѝ, че детето е жертва на насилие.

Д-р Масларска допълни, че за 29 г. стаж не е виждала такива рани. За нея е невъзможно контузията да е от падане, защото счупване на черепната кост може да се получи от това, но мозъчната контузия говорела за по-продължително упражнено насилие.

"Много родители изпускат децата си, но кръвоизливите са при счупеното. Това дете имаше счупена кост, но друг тип кръвоизливи - от обратната страна на счупената кост", поясни специалистът.

Когато е докарано, детето вече е било в състояние, което може да доведе до внезапна смърт.

Лекарката изрично настоя, че не бива фокусът да се измества и да се обезценява грижата и любовта, които всички хиляди сестри и акушерки имат към новородените бебета.

Тя отказа да прогнозира нещо за състоянието на акушерката Емилия Ковачева, но според нея се касае за "по-сериозни психиатрични причини". Д-р Масларска отказа да се съгласи, че става въпрос за обикновено нервно "изпушване" - burn-out.

Тя каза още, че малката ще остане в болницата, докато бъде напълно здрава. "Предстоят да се направят и да се повторят изследвания и консултации с различни специалисти", поясни специалистът.