Георги Костадинов Георгиев, който бе арестуван при спецакция заради наркотици и после оневинен, е новият началник на Свиленградската митница, предаде БГНЕС.

Той е назначен с временна заповед на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който бе нагърбен със задачата лично да отиде на ГКПП "Капитан Андреево" и да координира работата там, след като от дни там има километрични опашки от ТИР-ове. Заповедта на Танов е издадена вчера.

Във вторник директорът на свиленградската митница Стефан Марашев беше освободен от длъжност, тъй като самият той е заявил, че не разполага с достатъчно капацитет, за да осигури нормалната дейност на граничния пункт.

Георги Костадинов Георгиев е стар кадър в митниците. През 2014 година, в края на май месец Специализираният апелативен съд пусна от ареста заместник-директора на митницата в Свиленград Георгиев без никаква мярка за неотклонение и с аргумента, че е бил незаконно задържан.

На заместник-началника на Митница Свиленград Георги Костадинов Георгиев му бе повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества в особено големи размери с цел разпространение по поръчение на организирана престъпна група - престъпление по чл. 354а, ал.2, т.1, предл. 1, вр. ал. 1 от НК.

Георгиев бе арестуван на 21 май след специализирана акция по досъдебно производство, свързано с организирана престъпна група, извършваща трансграничен трафик на наркотични вещества. В служебен "Форд Фокус" на митницата, управляван и ползван от заместник-началника Георги Георгиев, бяха открити и иззети около 1.5 килограма вещества (жълти и сини таблетки с лого на каптагон), които при първоначалния тест са реагирали на амфетамин и метаамфетамин. Извършено бе претърсване и в дома на Георги Георгиев, където бяха намерени 2 броя старинни сребърни монети с общо тегло 2 килограма.

Със заповед на директора на Агенция "Митници" от 27 февруари 2015 г. за заместник-началник на Митница Свиленград бе назначен след проведен конкурентен подбор Георги Костадинов Георгиев.