Дал съм указания при всички обществени поръчки за млечни продукти, те да отговарят на БДС (български държавен стандарт), съобщи премирът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол. Изказването му беше след въпрос на депутатката от ДПС Ферихан Ахмедова, която призова държавата да подпомогне млечния сектор в страната.

Изкупната цена на млякото първа категория падна наполовина, а на ферми от втора и трета категория изобщо не се изкупува. Изправени сме пред заплаха от унищожение на млечните стада, а в същото време по търговските вериги млякото не поевтинява и със стотинка. Хиляди малки и средни ферми ще фалират и ще се влеят в армията на безработните, обърна внимание Ахмедова.

Санкциите, които се наложиха срещу Русия, дадоха отражение в тоя сектор. Правих срещи с производителите, животновъдите, направихме всичко, за да ги компенсираме с допълнителни средства. Паралелно с това влизането на разни сирена, палмови масла, сухи масла, отварянето на този пазар за евро производители създаде конкуренция, и в много случа нелоялна. Затова се извършиха и кадрови промени, поясни Борисов, визирайки смяната на шефа на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов от миналата седмица.

Когато се правят обществни поръчки, съм дал нареждане да има указание по БДС и съответно тази нелоялна конкуренция да бъде прекратена, декларира премиерът. На 30 стотинки се изкупува нашето мляко, иначе какви ли не буламачи се препакетират и чрез обществените поръчки се реализират, констатира Борисов.

Той засегна темата Русия и в друг аспект, след като депутатът от БДЦ Росен Петров го попита дали участието на двама български министри в икономическия форум в Санкт Петербург на 18-20 юни не означава затопляне на отношенията между двете държави.

"Може би ако бяха поканили синоптиците от някои от националните телевизии, щяха да изглеждат по-добре от мене", застрахова се в началото Борисов. е мога да кажа за захладняване и затопляне, защото имаме дълбоки корени в нашите отношения. Това, че на определени етапи спазваме нашите ангажименти, които сме поели към ЕС, не го считаме за охладняване. България е една от 28-те държави, които са подкрепили санкциите срещу Русия", продължи той.

Премиерът за пореден път припомни, че газопроводът "Южен поток" не е прекратен.

Факт е, че казаха, че "Южен поток" е прекратен, но факт е, че не е прекратен и тези които са от Бургас виждат, че се теглят тръби и се строи извън морската ни зона, обърна внимание той.

Нито те (б.р., руснаците), нито ние сме прекратили проекта "Южен поток", чакаме по-добри времена и по-добра възможност за газовия хъб. Дай Боже санкциите в края на тая година да изиграят своята роля, да паднат и да се възобновят нашите отношения, пожела си Борисов.