Невероятен и съвсем неочакван скандал разтресе Националния статистически институт (НСИ), след като управляваното от Ренета Инджова ведомство хвърли бомбата, че собствените му данни от преброяването на населението през 2011 г. са манипулирани и съмнителни. Тези твърдения се появиха в критичен доклад на интернет страницата на института. Според списъка със забележките не могат да се приемат за коректни данните за общия брой на населението, за домакинствата и за етническата и религиозна принадлежност на хората у нас.

Причината всъщност се корени в страховете на сегашната шефка на института, че ще бъде отстранена от поста, се говори из НСИ. Потвърждение на това са и интервютата, които Инджова даде за БНТ и Нова тв.

"В ход е сценарий да бъда отстранена за 10 минути, но с мен така не може", каза Ренета Инджова в сутрешния блок на Нова телевизия. Според нея разкритията за слабостите при последното преброяване можели да и струват освобождаването на председателското място. Инджова обаче решила да разгласи проблемите, за да е по-снизходителен Евростат, когато проверява данните от България. Бившият служебен премиер посочи още и че двамата й заместници действат зад гърба и "нищо не работят". Според нея ръководството на НСИ трябва да назначава от Народното събрание, а не правителството да спуска "партийни фигуранти". Инджова каза още и че на няколко пъти е искала среща с премиера Пламен Орешарски, но до такава не се стигнало. 

Според председателката на НСИ при преброяването са дописани около 200 000 души, което е изкривило данните. Освен това имало разминаване и в данните за българските емигранти в чужбина.

Инджова стана шеф на родната статистика след като предшественичката й Мариана Коцева бе избрана за специален съветник с ранг на заместник генерален директор на Евростат през 2012 г. Назначи я експремиерът Бойко Борисов. След идването на Инджова във ведомството започна серия от уволнения, а целият информационен отдел бе закрит. Според източници на Клуб Z от НСИ напоследък председателката сериозно се е притеснила, че ще я махат и затова е решила да си отиде със скандал.

Твърденията за манипулация на данните, които се появяват сега са доста странни по няколко причини. Основната е, че резултатите са публикувани преди близо две години и досега никой не ги е поставял под съмнение. Освен това новият доклад е сглобен от бивши служители на НСИ, освободени по време на управлението на Коцева и върнати на работа след идването на Инджова. Сред тях е и старият-нов шеф на демографската статистика в института Иван Балев. Той бе уволнен, след като допусна в анкетните карти за пробното преброяване на въпроса за етнос се появиха като възможни отговори "българо-мохамеданин" и "арфоамериканец". За майчин език имаше отговори като "африкански" и "американски".

Това силно навежда на съмнения, че скандалът в НСИ е инспириран преди всичко от лични интереси и целенасочено злепоставяне на бившето ръководство, а не от реални нарушения.

Ето какво коментира за Клуб Z заместник генералният директор на Евростат Мариана Коцева:

 

- Г-жо Коцева, търся ви за коментар по доклада за преброяването, който Националният статистически институт (НСИ) публикува във вторник. В него се поставят под съмнение почти всички данни от преброяването.

- Запознах се с публикуваното резюме. Мога да кажа само, че това не е докладът, който изисква Европейската комисия по регламент 1151. Казвам номера на регламента, защото можете да влезете да го видите. Изискванията са към качеството на преброяванията и има подробно описание как са изчислени данните, колко процента са отговорили и т. н. Има статистически формули, които трябва да бъдат попълнени. От тази гледна точка всъщност това, което го иска Евростат, не е изпратено от България. Вместо това е публикуван въпросният текст на страницата на НСИ.

- Какво ви говори този текст?

- За мен това е някаква съвкупност от необосновани твърдения. И в момента страницата на Преброяване 2011 е активна. Там са качени всички документи свързани с него. На нея могат да се видят методологията, както и докладът на Централната преброителна комисия, анкетна карта, процент на отговорили. Всеки може да види данните и документите и сам да си направи преценка за истинността на твърденията във въпросния доклад, публикуван от госпожа Инджова.

- Хвърлят се много тежки обвинения. Изглежда много странно тази история!

- Аз нямам никакви притеснения за данните от преброяването, за методологията, всичко е публично. Оттук следва България да изпълни задължението си към Европейската комисия и да представи националния си доклад. Срокът е до 31 март 2014 г. След това Евростат, както за всички останали страни, ще се произнесе за качеството на данните. А това е нещо, за което аз нямам никакви притеснения.

- Твърденията, които са публикувани на сайта на НСИ атака срещу вас ли са? Каква е целта?

- Не, не мога да коментирам такива неща. Моята задача е била да организирам и проведа преброяването. Притеснения за данните нямам, всичко е било публично. Това е важното.

- Вие по някакъв начин ще отговорите ли на квалификации като "груба манипулация"? Все пак това определение е отнесено към чувствителните въпроси за етнос, реличия и майчин език.

- Позицията ми е категорична. Не могат да се изваждат твърдения без доказателства. Единствената допълнителна информация може да дойде от професионалния доклад на НСИ, който все още не ни е представен. Експертите трябва да представят всички изчисления, които се изискват. Това ще покаже достоверността на данните.

- Защо се появяват твърденията за манипулация на данните чак сега?

- Не мога и не искам да разсъждавам за това. Работили сме дълго време заедно с вас. Знаете добре, че това което винаги се стремя е професионализмът и независимостта. Преброяването беше работа не само на мен, но и на толкова много хора. Вие, медиите, също много ни помогнахте. Сега се пускат твърдения, към които липсват доказателствата. 

- В какви отношения сте с Ренета Инджова?

- В абсолютно нормални. Срещаме се когато идва при нас в Европейската комисия. Знаете, че председателите на националните статистически институции се събират на заседания на всеки четири месеца. 

- Ще предприемете ли нещо, защото тези обвинения ви засягат и лично?

- Нямам необходимост да предприемам нищо. Това, което е трябвало да направя като председател на НСИ, съм го направила. Работата е приключила, публикувани са резултатите и те са приети от Министерски съвет. В момента съм служител на Европейската комисия и си изпълнявам задълженията. Задължението на България е да си изпрати професионалния доклад съгласно регламентите на ЕС. 

- Как ще се отрази този скандал върху имиджа на българската статистика?

- Евростат е професионална институция със строги процедури. Ние работим с документи, а не с квалификации. В момента, когато получим документацията от България, ще се произнесем за качеството на данните от преброяването. Това е задачата, която госпожа Инджова трябва да изпълни.