Гърция напуска еврозоната и връща драхмата - този сценарий става все по-вероятен. В. Financial times дава отговор на някои от най-важните въпроси, свързани с въвеждането на нова валута и въздействието от това върху пазарите и бизнеса.

Какво става, когато страна напусне еврозоната?

За да излезе на финансовите пазари, една нова валута има нужда от код, който да бъде използват от компютрите за търговия и плащания. Кодовете се издават от базираната в Швейцария Международна организация по стандартизация, световна федерация за национални стандарти. Тя осигурява 3-буквен код, в който първите две букви представляват страната, а третата - валутата. В случая Гърция няма да може да използва стария код за драхмата GRD, защото има още непогасени плащания, затова вероятно новият ще е GRN.

След това кодът трябва да бъде включен в софтуер и платежни системи, така че компютрите да го разпознават за извършване на плащания, потвърждения на сделки и други критични функции, които остават на заден фон. Доставчиците на пазарна инфраструктура смятат, че това може да стане за два работни дни.

И толкова?

На практика нещата са доста по-сериозни. Превключването към нова валута е по-сложно, когато става дума за изпълнение на продължителни финансови договори като суапове и опции.

Има и куп правни въпроси, които трябва да се решат, когато плащанията се прехвърлят от една на друга валута. Някои сделки трябва да бъдат преоформени или извършени наново. Не е неизпълнимо, но винаги, когати има юридически въпроси, това е бавен и внимателен процес.

За щастие търговията с дългосрочни гръцки деривативи не е с голям обем. 5-годишната ѝ сага направи инвеститорите предпазливи и много малко приемаха обезпечения от гръцката централна банка при своите сделки, въпреки че Европейската централна банка допускаше подобни гаранции в монетарните операции на евросистемата.

Някои пазарни участници смятат, че процесът може да приключи за около 30 работни дни, но според други това е твърде оптимистичен срок.

Как пазарът очаква гръцкото правителство да подкрепи новата валута?

Вероятно гръцкото правителство ще обяви курса ѝ наполовина на еврото, за да спечели конкурентно предимство, като след това ще се опитва да я подсили чрез смес от капиталови контроли и валутни интервенции и ще създаде ликвидност чрез облигационни емисии.

Но реденоминацията на наличностите в евро е трудна. Ще има сътресения на банковата система, фалити, хората ще се опитват да изнесат нелегално парите си от страната, ще има сериозни проблеми за търговските трансакции.

На еврото му отне 3 години, за да премине от електронно към физическо обращение и въпреки, че Гърция едва ли ще се забави толкова, процесът по емитирането на новата валута ще отнеме месеци.

Как Grexit-ът ще повлияе на пазарите?

Международни системи за валутен сетълмент като CLS няма да бъдат засегнати. Но едва ли ще има наплив за сделки с новата валута в началото.

Освен това Гърция ще трябва да създаде собствена система за валутен сетълмент с емитирани от централната банка пари, но това ще отнеме години.

Може ли Атина да има полза?

"Въвеждането на нова гръцка валута ще свърши работа за известно време", казва шефът на CLS Дейвид Път. "Но има своята цена. Дори и когато е планиран, това е сложен процес. А когато е направен внезапно и под натиск, той може да протече с неочаквани и непрогнозируеми сътресения", добавя той.

ОК, това е краят на гръцката сага. Еврото остава ли незасегнато?

Не точно. Grexit-ът прави на пух и прах един от свещените принципи на ЕС - еврозоната е клуб, в кйто може да влезеш, но не може да напуснеш. Това насажда усещане за несигурно бъдеще на еврозоната сред инвеститори, корпорации и други.

Като кого например?

Като примерно, италиански производител, чиито активи и приходи са в Италия, но чието финансиране е чрез евро.

Как може да се предпази?

Джеймс Уд-Колинс, изп. директор на Record Currency Management - компания, която съветва клиентите си как да хеджират експозиции на валутните пазари, предлага създаването на реденоминационни суапове или обвързващи договори. Това може да постави цена за вероятността и въздействието върху страна, която може да напусне еврозоната и да възстанови валутата си.

"Банките и други пазарни участници обсъждат подобни инструменти през последните години, но още не е създаден пазар за тях", казва той. "Потенциалният Grexit може да бъде катализатор за подобно развитие."