"Мога да кажа само едно - че без Икер Касияс "Реал" (Мадрид) никога вече няма да бъде същият."

Този коментар направи специално за Клуб Z журналистът Хосе Мария Родригес, главен редактор на най-големия в Европа спортен всекидневник "Марка", един от най-добрите познавачи на великия мадридски клуб.

Така колегата коментира трансфера на легендарния вратар. Снощи стана ясно, че Касияс от следващия сезон ще облече фланелката на португалския гранд "Порто". Той сменя отбора си като свободен агент. Футболистът и "Реал" се разбраха договорът да бъде прекратен без финансови претенции, макар срокът му да изтичаше чак през 2017 г. Освен това, мадридският клуб ще плаща на Касияс общо 15 милиона евро, докато той играе в "Порто". От новия си клуб той ще вземе само 5-6 милиона.

В петък Икер Касияс ще бъде изпратен тържествено от отбора, чиято врата пази в продължение на 16 сезона. Това ще стане на клубния стадион "Сантяго Бернабеу", който ще бъде отворен още в 13 часа местно време. Планирано е грандиозно тържество. Входът е свободен.

"И въпреки това смятам, че това не бе най-добрият начин за раздяла с Касияс. той трябваше да бъде оставен да довърши кариерата си в своя роден клуб, защото пред последния половин век никой не е дал толкова на отбора, колкото той", споделя Хосе Мария Родригес. "И gracias („благодаря“) е най-малкото, което можем да му кажем. Той се превърна икона за всички футболисти в нашия клуб през последното десетилетие и половина. Много трудно ще се появи друг такъв като него", допълни журналистът.

Пълното име на вратаря е Икер Касияс Фернандес. роден е на 20 май 1981 г. в мадридското предградие Мостолес. Носи рядко срещаното баско име Икер, макар да е чист испанец. Причината е, че баща му някога е служил в Гражданската гвардия - испанската жандармерия, в автономната провинция Баския.

Касияс вдига купата на европейското първенство,
което Испания спечели през 2012 г.

Малкият Икер започва да тренира футбол в "Реал" (Мадрид) през 1990 г. Деветгодишен е приет в "Ла Фабрика" ("Фабриката") - детската школа на десеткратните европейски шампиони.

Дебютира за тима едва 16-годишен, и то в мач от Шампионската лига. Пази срещу норвежкия "Розенборг".От есента на 1999 г. е вече неразделна част от първия отбор на "целувките", както феновете наричат кралския клуб.

През 2000 г. печели първата си Шампионска лига от общо три. Става най-младият вратар, триумфирал в турнира. Пази на финала в Париж, в който "Реал" помита с 3:0 сънародниците си от "Валенсия".

Сезонът 2001-2002 г. е слаб за Касияс и той отстъпва титулярното място на Сесар Санчес. Последният обаче се контузва в заключителните минути на финала на Шампионската лига през 2002 г. в Глазгоу срещу германския "Байер" (Леверкузен). И отново иде ред на Касияс. Макар да играе само няколко минути, той спасява опасен удар на българина Димитър бербатов и още няколко положения. "Реал" печели с 2:1.

Този мач е повратен в кариерата на Касияс и той става непоклатим титуляр. Постепенно става капитан и на националния отбор на Испания, и на "Реал". С тима на страната си вратарят печели европейските първенства през 2008 и 2012 и световното първенство през 2010 г.

Касияс е едва третият капитан в историята, направил "требъл" - Шампионска лига с клуба си и континентална и световна титла с националния тим. Другите двама са Франц Бекенбауер с ФРГ и "Байерн (Мюнхен) и Дидие Дешан с Франция и "Олимпик" (Марсилия).

Съсипа го Моуриньо

 

Лошите дни за Икер Касияс започват в началото на 2012 г. Тогавашният португалски треньор на "Реал" Жозе Моуриньо решава, че титулярният вратар е загубил формата си. Той постепенно заковава Касияс на резервната скамейка. Все по-често под рамката застава връстникът му Диего Лопес.

Италианецът Карло Анчелоти също не дава много шансове на Касияс. И той наистина започва да губи форма. През последните година и половина великият вратар допусна не един и два комични гола. Върхът бе кошмарното му представяне на световното първенство миналото лято в Бразилия. Вратарят бе главният виновник Испания да бъде разгромена с 5:1 от Холандия и, макар да участва като шампион, да отпадне още в предварителната група.

"Да, Моуриньо е този, който съсипа кариерата на Касияс  в "Реал". Никога не съм се колебаел да го кажа. След такова недоверие вратарят стана несигурен, не е в състояние да покаже най-доброто от себе си дори срещу слабите отбори", коментира журналистът Хосе Мария Родригес.

Но "Реал" няма да каже Adios ("Сбогом") на Икер, писа в. "Марка", а само Hasta pronto ("До скоро"). От клуба уверяват вратаря, че го чакат да се завърне там, след като прекрати активната си кариера.

"Лично аз се надявам той да не се обиди, макар а има пълно основание за това. И да се върне на работа в клуба, където е мястото му. Hasta pronto, Икер", завърши колегата от "Марка".

Българските любители на футбола гледаха наживо Касияс на 1 октомври 2014 г. на националния стадион "Васил Левски" в София. Тогава той пази за "Реал" в мача от Шампионската лига срещу "Лудогорец" (1:2). На реванша капитанът на испанския гранд бе резерва за сметка на костариканеца Кейлор Навас.

Испанският вратар ръкопляска на публиката на стадион
"Васил Левски" в София след мача срещу "Лодогорец".

Икер Касияс впечатли със спортсменското си поведение на финала на европейското първенство през 2012 г. в Киев, в който Испания смаза Италия с 4:0. Две минути преди края на редовното време той отиде при съдията и го подкани да сви края с думите "Моля ви, респект за Италия!"

Кой ще го замени?

 

Това е въпросът, който вълнува феновете на "Реал" (Мадрид).

Най-вероятният бъдещ титуляр е Давид де Хеа, за когото обаче мадридчани все още не могат да се разберат с английския "Манчестър Юнайтед". Сегашният му клуб иска твърде много пари. В "Реал" остава Кейлор Навас. И почти със сигурност ще пристигне човек, от чиято фамилия липсва само последната буква от тази на касияс. Това е Кико Касия от "Еспаньол".

Не е ясно обаче кой ще пази за националния отбор. Засега нито Касияс е обявил оттеглянето си, нито старши треньорът Висенте дел Боске е казал, че иска друг титуляр. Но пак според Хосе Мария Родригес не е малка вероятността съвсем скоро легендарният вратар да реши, че е дошло време да сдаде поста си.

 

ТОВА Е ИКЕР КАСИЯС

 

►Роден е на 20 май 1981 г. в Мадрид.

►Започва да тренира в детската школа на "Реал" през 1990 г.

►1997 г. Дебютира за първия отбор едва на 16-годишна възраст.

►1999 г. Става част от мъжкия отбор.

►2006 г. Избран е за капитан на националния отбор.

►2010 г. Става капитан на "Реал".

►8 юли 2015 г. Обявен е трансферът му в "Порто"

 

НЕГОВИТЕ ТРОФЕИ

 

Икер Касияс е спечелил общо 48 отборни и индивидуални отличия

С "Реал" (Мадрид)

►5 пъти шампион на Испания - 2001, 2003, 2007, 2008, 2012

►2 Кралски купи - 2011, 2014

►4 Суперкупи на Испания - 2001, 2003, 2008, 2012

►3 Шампионски лиги на Европа - 2000, 2002, 2014

►2 Суперкупи на Европа - 2002, 2014

►1 Междуконтинентална купа - 2002

►1 световно клубно първенство - 2014

Общо - 18

С Испания

►Световен шампион - 2010

►Европейски шампион - 2008, 2012

Общо - 3

За първи и засега единствен път в историята един национален отбор печели три големи първенства поред.

 

ИНДИВИДУАЛНИ ОТЛИЧИЯ

 

►Награда „Браво“ за най-изтъкнат млад европейски футболист, присъждана от италианския в.- „Гуерин спортиво“ - 2000 г.

►Най-добър нов играч в испанската лига – 2000 г.

►Най-добър вратар на испанското първенство – 2009, 2012 г.

►Награда за феърплей на испанското първенство – 2013 г.

►Награда „Самора“ за най-добър вратар в Испания – 2008 г.

►Най-добър вратар в Европа – 2010 г.

Един от чифтовете ръкавици, с които е пазил Касияс,
се съхраняват в музея на "Реал" (Мадрид).

►Награда за най-добър вратар на Международната федерация по футболна история и статистика - 2008, 2009, 2010, 2011, 2012

►Част от идеалния световен отбор на Международната асоциация на федерациите на професионалните футболисти - 2008, 2009, 2010, 2011, 2012

►„Златна ръкавица“ на световното първенство – 2010 г.

►Част от идеалния отбор на световното първенство – 2010 г.

►Част от идеалния отбор на европейското първенство – 2008, 2012

►Част от отбора на годината на УЕФА - 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012

►Част от отбора на годината на Европейските спортни медии – 2008 

Общо – 28

-------------------

* До скоро