Калоян Богданов е маркетинг мениджър на "АДРЕС Недвижими имоти" от 2004 г. Опитът му включва и различни мениджърски позиции в областта на туризма - "Шератон София Хотел Балкан" и "Балкантурист".

- Г-н Богданов, активизира ли се пазарът на недвижими имоти в България от началото на лятото? Има ли ръст в сравнение с предходни години?

- Юли и август са традиционно отпускарски месеци, които масово купувачите използват, за да купят имот. Вече започнаха и отпуските на нашите сънародници в чужбина, които печелят добре и купуват имоти тук - за собствено ползване или за роднини. Това допълнително активизира пазара през летните месеци.

Като цяло ръстът в запитванията спрямо първото полугодие на 2014 г е около 20%, но това се дължи и на изцяло променената банкова ситуация, след спирането на операциите на КТБ през юни 2014 г, след което започна и сериозно раздвижване на имотния пазар.

- Какви са основните фактори, които движат пазара на имоти у нас?

- Факторите, оказващи влияние на пазара на недвижими имоти, са:

Падащите лихвени проценти по депозитите, които са крайно неизгодни и подтикват хората към купуването на имот, както с цел инвестиция, така и за собствено ползване. Лихвите в най-големите банки вече са под 0,5% и с продължаващо движение надолу.

Заради намаляващите лихви по кредитите все повече хора купуват имот с кредит. Данните ни показват, че ако през 2014 г. сделките, които са сключени с ипотечен кредит за финансиране на имота в интервал от 81% до 100%, са били около 7-8%, с днещна дата са около 20%. Лихвите по кредити продължават, макар и доста плавно, да се понижават и очакванията ни са особено в края на годината - октомври - декември, да има дори още по-съществено увеличение на сделките, финансирани с кредит.

Нарастващата доходност при отдаване на наем – ако държите парите си в банка доходността е около 1%, а при отдаване под наем собственикът на имот може да получи съвсем консервативно около 4% годишна доходност. Така от около 3-4% по време на кризата, през миналата година - около 9-10%, днес сделките с цел инвестиция достигат до около 15-20%.

Намаляващите качествени имоти за продажба, което води до бързи сделки и засилване на конкуренцията, както между купувачите, така и между продавачите.

- А тенденциите, които наблюдавате?

- Водещите тенденции за активния пазар са: нарастващ брой сделки за инвестиция, увеличаване на броя на огледите и бързи сделки с качествени жилища.

Активният пазар бе забелязан от инвеститорите и например скокът на започнатите сгради в София като площ е 6 пъти спрямо миналата година. По данни на НСИ започнатата разгърнатата застроена площ през първото тримесечие на 2015 г. е 78 481 кв. м, а през 2014 г. – 13 559 кв. метра.

Продължават да се търсят все по-големи жилища, вече тристайните изправариха, макар и с малко, двустайните, като процент от сделките. Забелязва се и ръст в наемните нива в София, но е доста плавен и само за отлични имоти.

Цените в големите градове продължават да са стабилни, а търсещите продължават да се интересуват от локации до метростанции и спирки за градски транспорт.

- На какво се дължи засилената активност на пазара това лято?

- Шестмесечието на 2015 г. е много по-активно от това на 2014 г. и основната причина е банкова - спадащи лихви по кредити и депозити, спад на доверието в банките, но и стабилността на цените на имотите с тенденция към покачване, спокойната политическа и икономическа обстановка, контрастът на ситуацията в България в сравнение с околните страни.

- Каква част от купувачите са чуждестранни граждани, има ли някаква промяна в тази категория?

- Основните чуждестранни купувачи са руснаци. Има и купувачи от поне 20 националности, но със значително по-малък потенциал. Купуването на имоти в чужбина и туризмът са много тясно свързани. С нетърпение очакваме как ще се развие сезонът и дали спадът с около 20% на руските туристи в началото на лятото ще се компенсира с увеличение през най-силните месеци юли и август.

Вече има доста руснаци, които сами организират пътуването си в последната минута, те са и най-честите купувачи на имоти в България. Надяваме се да се насочат към България след кризата на два големи туристически пазари - Гърция и Тунис и това да доведе до известно туширане на спада в покупките на имоти от руснаци.

- Повлиява ли по някакъв начин кризата в Гърция върху пазара в България?

- Има признаци гръцки граждани, главно в пенсионна възраст, които са пострадали от режима на икономии, да отправят запитвания за наемане на имоти в южна България с цел да оптимизират разходите си. В зависимост от развитието на кризата е възможно тази тенденция да се засили.

Иначе ситуацията в Гърция влияе индиректно върху пазара на имоти в България. Ограниченият достъп на гръцкото население до спестяванията му, обширната информация за опашки пред банкоматите и затворените банкови клонове в южната ни съседка подтиква българските купувачи към по-бързи решения към купуване на имот като сигурна дългосрочна инвестиция, която в годините се е доказала като позната и ясна за българите.

- Какви са прогнозите ви за развитие на пазара на имоти до края на годината?

- Активен пазар, стабилни цени с тенденция за покачване, нови качествени имоти, подобрена инфраструктура, отлични условия и ожесточена конкуренция между банките при отпускане на кредити.