Фонд за енергийна сигурност, компенсиращ дефицитите в НЕК, ще прибира 5 процента от приходите на производителите на електрическа енергия. Това реши парламентът, като прие на второ четене промени в Закона за енергетиката.

Създаването на новия орган премина през разпален дебат до последно за това дали е редно да се товарят производителите на ток и не е ли по-правилно да се повишат цените на ел енергията за индустрията, които са значително по-ниски от тези за битовите абонати на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про".

Според ДПС депутата Рамадан Аталай единственото, което са направили управляващите с отлагането на поскъпването на електроенергията от 1 юли, е било да увеличат дефицита в НЕК.

"Цената на тока на свободния пазар ще се повиши с 5 процента заради отчисленията във Фонда за енергийна сигурност. Освен това държавата ще бъде съдена от централите производители на комбинирана енергия", каза Георги Недев от Български демократичен център.

Депутатът от "БСП Лява България" Таско Ерменков настоя въпросната вноска да бъде в размер на 4%, но предложението му не бе прието.

Промените в Закона за енергетиката, гласувани днес от парламента, бяха изработени след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поиска сериозно увеличение на цената на тока за индустрията. Това предизвика остра реакция от работодателските организации, които заплашиха с протести.

Народното събрание прие и предложенията за промени в закона за енергетиката, които предвиждат правно задължение за производителите на електрическа енергия в 14-дневен срок да обявяват публично условията по договорите, при които се изкупува електрическа енергия от тях. Промените бяха внесени от народните представители Димитър Танев и Найден 
Зеленогорски, заместник-председатели на "Движение България на гражданите", и други депутати от Реформаторския блок, и бяха приети със 118 гласа "за", нито един против и седем "въздържали се".

По-рано депутатите приеха и друго предложение на Реформаторите, което задължават в едномесечен срок от окончателното приемане на закона Министерският съвет да приеме наредба за регулирането и публичното оповестяване на придобитите дълготрайни активи и всички разходи в търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, извършващи дейности по закона за енергетиката.