Новият сезон в Народния театър „Иван Вазов“ се открива на 12 септември с премиерата на спектакъла „Процесът против богомилите“ на режисьора Маргарита Младенова по пиесата на Стефан Цанев. Зрителите ще могат да видят и още две нови заглавия, а на билетните каси ще могат да се сдобият и с новото списание, което театърът започва да издава.

Трагедията, написана от Цанев преди близо половин век, непосредствено след Пражката пролет, когато съветски и български танкове прегазват Чехословакия, отправя следното послание към публиката:

„Не допускай никакво насилие над себе си – откъдето и да иде то, от цар или бог, от меч или слово, дори когато е от обич“.

Действието в спектакъла тече през повече от 10 века, на сцената се явят исторически лица от различни епохи, а драматургическото стълкновение между тях ще демонстрира сблъсъка между идеите във времето. Всички реплики в „Процесът против богомилите“ са документални – цитати от църковни, исторически и богомилски книги.

„Процесът против богомилите“ е с участието на Деян Донков, Теодора Духовникова, Иван Бърнев, Рени Врангова Стефания Колева, Христо Петков, Йосиф Шамли, Илиана Коджабашева, Сава Драгунчев, Павлин Петрунов, Благовест Благоев, Христо Ушев, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Лилия Гелева, Неда Спасова, Калоян Трифонов.

Спектакълът ще се играе общо три пъти през септември – на 12, 13 и 30-и на голямата сцена на театъра.

След трийсет години на сцената на Народния театър се завръща актрисата Виолета Гиндева – с ролята си в „Лунатици“ от Кен Лудвиг. В спектакъла, чиито първи представления са на 29 и 30 септември на Камерна сцена, участват и Аня Пенчева, Михаил Петров, Анна Петрова, София Бобчева, Христо Чешмеджиев, Васил Драганов, Владислава Николова и Павел Иванов. Режисьор е Росица Обрешкова.

Третата премиера в началото на сезона е „Дългият път на деня към нощта“ от Юджийн О’Нийл с режисьор Владлен Александров. На Сцената на IV етаж излизат артистите Бойка Велкова, Стоян Алексиев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов и Ева Данаилова. Премиерните спектакли са на 7, 8 и 9 октомври.

След една година прекъсване пък на сцена на 25 и 26 септември се завръща спектакълът „Животът е прекрасен“ на Александър Морфов – в ролите Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, Руси Чанев, Албена Колева, Валентин Танев и Стефания Колева.

На сцена, разбира се, остават някои от най-успешните постановки на Народния театър от миналия сезон и предишни години – като „Каквато ти ме помниш“ на Теди Москов, „Полет над кукувиче гнездо“, „Хъшове“ и „На ръба“ на Александър Морфов, „Жана“ и „Козата или коя е Силвия“ на Явор Гърдев. „Хамлет“ пък ще се играе за пръв път през новия сезон чак на 30 октомври.

С новия сезон започва и издаването на списание, което ще се разпространява на билетните каси. То ще запознава с предстоящите събития и новите постановки и ще приближава зрителите до вътрешния живот на Народния театър „Иван Вазов“ и актьорите в трупата.

Иначе, малко по-късно през сезона предстои и друг очакван дълго спектакъл – „Гео“ по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“. В образа на Гео Милев излиза Леонид Йовчев, когото публиката на Народния аплодира още като Хамлет и като атентатора Орце Попйорданов. Премиерата на „Гео“, режисиран от проф. Иван Добчев, се очаква през ноември.

Вижте програмата на Театъра за месец септември:

Площад Славейков