Александър Морфов се оттегля от директорския пост в Народния театър, съобщават от Министерството на културата. Режисьорът е подал молба за напускане на 4 септември, петък, малко преди началото на новия сезон. Висшето арт ведомство ще обяви конкурс за мястото в понеделник, 7 септември.

Морфов пое временно ръководството на театъра пак по своя молба. Това желание бе изключително необичайно, защото месеци по-рано режисьорът излезе в челото на бунт срещу тогавашния председател на Комисията по култура и медии в парламента Слави Бинев. Дори и след като зае директорското място, Морфов не пестеше крайни коментари за правителството на ГЕРБ, включително за министъра на културата Вежди Рашидов:

„Аз продължавам да държа на своите позиции, продължавам да мисля, че това правителство е абсолютно вредно, че Бойко Борисов е абсолютно вреден, той не е управляващ и не би трябвало да бъде управляващ, абсолютно съм против това Министерство на културата и всичко останало. Продължавам да бъда против и никога няма да бъде инакъв. Просто единствената ми задача и цел беше да направя прехода малко по-безболезнен.“

Странното бе, че малко по-рано той напусна демонстративно длъжността си на главен режисьор в Народния театър. Някои твърдят, че Александър Морфов е предприел стъпка да оглави трупата, за да попречи на нечистоплътните мераци на някои кариеристи. Самият режисьор коментира причината така:

„Решението ми да застана на това временно място е чисто емоционално и спонтанно заради това, че театърът има развитие и тенденция. Според мен е нелепо за няколко месеца да се назначава друг директор, който и да е той, дори и най-гениалният, докато не се избере един директор, който в следващите 5 години ще развива своята програма, своята концепция и ще прави театър по свой модел и идея. Просто ми се струваше, че е ужасно несправедливо и към театъра, и към ситуацията за няколко месеца неочаквано отнякъде да се спуска някой парашутист. Това е абсолютно нелепо и безсмислено.

Аз нямам абсолютно никакви ръководни амбиции и се опитвам всеки час да се отърва от тези мои функции – това не е моя работа, просто исках да се случи този преход безболезнено и почтено. Нищо повече.“

Не е ясно дали режисьорът е открил достоен кандидат за директор на трупата, „който в следващите 5 години ще развива своята програма, своята концепция и ще прави театър по свой модел и идея“, или решението му е емоционално.

„Г-н Морфов пое ръководството на Народния театър в един труден момент след пенсионирането на предишния директор Павел Васев –казва министърът на културата Вежди Рашидов в прессъобщение до медиите. – Благодаря на талантливия режисьор за дейността му начело на трупата, която той изпълняваше достойно и му желая успех в бъдещите творчески проекти в България и в чужбина.”

До провеждането на конкурса начело на Народния театър ще е зам.-директорът Милица Трайкова.