Тази карта разказва няколко интересни истории. Първото, което показва е, че САЩ са безапелационният лидер що се отнася до висшето образование. Там са 146 от университетите в света, които попадат в световния топ 500. Това са цели 29,2 процента или над три пъти повече от броя на ВУЗ-овете в Китай с висок рейтинг - втората по брой на елитни висши училища държава в света.

Но не само това е любопитно.

Изследването показва, че голям брой държави не успяват да класират дори един единствен университет в списъка на първите 500 най-добри. 

Данните за работването на картата са на базирана в Шанхай рейтингова организизация, която оценява висшите училища от 2003 година. В червено са държавите, които класират между 1 и 5 университета в топ 500, в оранжево са тези с 6 до 10, жълтите са с 11-20, светлозелените имат между 21 и 44 ВУЗ-а, а тъмнозеленото е отредено само на САЩ.

Въпреки че Китай се нарежда на второ място по брой университети в топ 500, то многолюдната държава има един-единствен представител в първата стотица. Това означава, че държавата, която по икономически показатели вече догони САЩ, все още е много далече от момента, в който ще го направи и в областта на академичното знание.

Иначе като регион Европа е без конкуренция. 205 от най-добрите университети в света са на Стария континент. В Америките - общо в Северна и Южна - броят им е 176, а в Азиатско-тихоокеанския регион са 114. Африка остава далеч назад с едва 5 висши училища в топ 500.

Европа определено е добро място за трупане на академични знания, но с малки изключения. За съжаление ние сме точно сред тях. Само България, Румъния, Хърватия и Словакия са единствените държави от Европейския съюз, които не класират ВУЗ в списъка на най-добрите 500. 

Задълбаем ли повече обаче ще установим, че европейското образователно господство е леко измамно. Всъщност в топ 20 на ВУЗ-овете 16 се намират в САЩ, а в топ 100 цели 55 веят флага с звезди и райета

Освен 16-те американски университи в топ 20 успяват да се класират и три от Великобритания и един от Швейцария, показва изследването.