Бившият енергиен министър Румен Овчаров смята, че "Лукойл Нефтохим" не е причината за високите цени на горивата в България.

"Аз съм представител на държавата в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим", комбинатът, който произвежда горивата в България. Когато държавата е продала това предприятие преди 15 години, тя не е дала никакви права на своя представител. Той има ултимативни права само по отношение на спиране на производството. Ние наблюдаваме", каза пред Нова тв бившият лидер на столичната организация на БСП.

Той смята, че "се носят легенди" за комбината на "Лукойл", както и че въпросите за цените на горивата трябва да се отправят към търговците на едро и дребно.

"Не е вярно това, че производството на "Лукойл" е скъпо. Вие гледате цената на едро и преди облагането ѝ. Цената на Нефтохим е изключително конкурентна, включително на дизела. Нямам право да съобщавам цени и не ги знам", обясни той.

"Наслушах се на приказки, че всичките данъчни складове били на "Лукойл". Това не е вярно, 20% са. 45% от горивата са вносни в България", казва Овчаров.

Той смята, че върху рафинерията се оказва административен натиск:

"Преди 2-3 години на "Нефтохим" беше отнет лицензът и бяха монтирани прибори за 40 млн. лева. Какво си мислите, че тези прибори работят ли? Те не работят, защото митниците буквално всеки месец променят данните, които искат.

Преди само 2 месеца имаше скандал с разлива на горива около Бургас. Чия е отговорността за тръбата? На държавата. И въпреки всичко държавата не позволява на "Лукойл" да въведе система за контролиран контрол на тръбопроводите."

"Такова нещо няма да се случи", прогнозира Овчаров по повод твърденията на бизнесорганизации, че ще съкращават работници заради скъпия ток.

"Няма лошо. Прави са. Искат по-ниски цени, защото те им влизат в производството и правят стоките им по-неконкурентоспособни. Само че не бива да се преекспонира по такъв начин, защото цената на електроенергията за бизнеса в България не е най-скъпата в Европа. Има само 3 държави и то са в далечна Скандинавия, които са с по-ниска цена. А енергоемкостта на българския бизнес е най-високата в ЕС, при това с 50-60% повече от следващата в класацията.

Не може да разчиташ на ниски цени на тока, и то за сметка на високи за населението", категоричен е бившият енергиен министър.