Европа поздрави лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас за победата му на гръцките избори и му напомни, че сега трябва да изпълни трудните условия на сделка за спасяване на държавата си от фалит и изпадане от Еврозоната, която подписа през юли.

"Имаме много работа пред нас и никакво време за губене", писа председетелят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на Ципрас, който се връща на премиерския пост и обяви, че възстановява предишната си коалиция с евроскептичната партия на "Независимите гърци".

"От понеделник ние сме готови да сътрудничим за прилагане на програмата за реформа на гръцката икономика", заяви в интервю за италианския "Стампа" еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси.

"Ще продължаваме да съпровождаме Гърция в нейните амбициозни усилия за реформи", написа в туитър председателят на Еврогрупата (финансовите министри на Еврозоната) Йерун Дейселблум.

"Сега е нужно солидно правителство готово да изпълнява (поетите ангажименти - б.а.) веднага", коментира председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Най-прям беше германският правителствен говорител Щефен Зайберт: "Третата спасителна програма остава в сила и след изборния ден".

Френският президент Франсоа Оланд също призова за "солидно правителство, способно бързо да постигне резултати".

Ципрас заслужи трета поред спасителна програма от 86 милиарда евро кредити за дълбоко задлъжнялата си страна през юли, след като прие условия за финансова строгост и болезнени реформи от Еврозоната и МВФ, които бяха в пълно противоречие с предишните му предизборни обещатия от януари тази година.

Сред анализаторите обаче витаеше скептицизъм. 

Мухтаба Рахман, шеф на европейското звена на най-голямата в света консултантска фирма за оценка на риска, "Юрейша груп" каза пред британския "Дейли телеграф", че изгледът за ново правителство, оглавено от Ципрас, няма да вдъхови кредиторите.

"Като се имат предвид какви предизвикателста съдържа спасителната програма от днес до края на годината, връщането към предишната коалиция не е много добра новина", каза той. "Тя беше зрелищно некомпетентна предишния път. Снощният резултат ще разтревожи кредиторите".

Според френския комунистически орган "Юманите", победата на СИРИЗА "е реална, но с полусянка" - заради намалелия брой избиратели в сравнение с януари.

Икономическият "Лез еко" отбелязва, че избирателната активност в Гърция миналата неделя е била 56,5 на сто, сравнено с 63,6 на сто на 25 януари.

Либералният "Либерасион" посочва, че "само шепа привърженици на радикалната левица излязоха на улицата да празнуват един успех, лишен от романтика".

Според "Ла кроа" обаче Ципрас "спечели троен залог, връщайки лесно своята радикално лява партия СИРИЗА на власт, реформирайки коалицията със суверенистката десница и отървавайки се напълно от лявото крило на своята партия".

"Опинион" пише, че "каквото и да стане, бъдещата изпълнителна власт ще има малко място за икономически маневри, докато кризата с мигрантите се усилва".

"Лез еко" очертава като главни предизвикателства: "бюджета, реформите, рекапитализацията на банките, намаляването на дълга".

За последното Гърция се надява да може да преговаря, след като получи положителна оценка от институциите за изпълнението на първия етап на реформите, вероятно през октомври или ноември.

"Фигаро" припомня, че за да приложи една трета от мерките в споразумението от 13 юли, Ципрас ще има 30 дни.