Новосъздъдената компания Moon Express, която смята да добива редки и благородни метали от лунната повърхност, напредва в своя план, пише CNBC. Фирмата сключи договор с базираната в Лос Анжелис Rocket Lab за три космически полета, които ще изпратят роботизирани машини на спътника на Земята. Очаква се програмата ѝ да стартира през 2017 г.

Сред полезните изкопаеми, които могат да се добиват на Луната, са злато, кобалт, паладий, платина, волфрам и хелий-3 – газ, който може да се използва в бъдещите реактори за ядрен синтез, като осигурява енергия без радиоактивни отпадъци.

Moon Express спечели над $500 000 по програма на НАСА, както и $1,25 млн. от инициативата на Google XPRIZE, която дава $30 млн. на този, който приземи търговски космически кораб на Луната.

Компанията беше единствената от общо 16 участници в надпреварата, която започна тестове на своята машина, като така изпревари сериозно конкуренцията.

Милиардерът и технологичен предприемач Навийн Джайн, който е сред създателите на Moon Express обяснява, че през последните години ракетната технология е толкова напреднала, че „лунните пътешественици“ на компанията могат да използват малки ракети, създадени за околоземна орбита като тези на Rocket Lab, чието изстрелване струва от порядъка на $5 млн. За сравнение, изстрелването на ракетата Falcon 9 на SpaceX струва около $50 млн., при около $100 млн. за един стандартен космически полет.

"Корабът" на Moon Express MX-1 включва два по-малки модула, закачени един зад друг, като първият действа като двигател, а вторият е самият изследователски апарат. По този начин могат да се използват по-малки ракети за неговия полет до Луната.

Апаратът ще бъде закрепен към сателит, който ще се върти на ниска орбита около земята. Оттам МХ-1 ще стартира своята ракета, която ще го отведе до лунната повърхност.

Eто и видео от първите тестове на MX-1: