Енергийни предприятия и браншови организации изпратиха декларация до медиите срещу т.нар. пътна карта за енергетиката, която четирите най-големи работодателски организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ представиха миналата седмица. В текстовете ѝ се предвижда одържавяване на дялове в енергийни производители, както и изкупуване на целия бизнес на т.нар. ВЕИ-та.

"Ние, долуподписаните работодатели от енергийния сектор в България изразяваме нашето убеждение, че за да има здрава икономика трябва да има здрава енергетика. Ние вярваме  в прозрачните отношения, във върховенството на закона и конструктивния диалог между правителство и всички пазарни участници", пише в декларацията, подписана от Асоциация на топлофикационните дружества в България, Асоциация „Хидроенергия“, Българска ветроенергийна асоциация, Българска фотоволтаична асоциация, електроразпределителните дружества "ЕВН България" и "ЧЕЗ България", както и т.нар. американски ТЕЦ-ове - "ЕЙ И ЕС България" и "Контур Глобал Марица Изток 3".

"В момента сме свидетели на усилията на институциите да възстановят стабилността на Националната електрическа компания и на целия енергиен сектор. Ние подкрепяме политиката за либерализация на енергийния пазар с консултацията и експертизата на експертите от Световната банка. В същото време виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и  които действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената „Пътна карта“ е ясен пример за такива действия", коментират дружествата и организациите.

Пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международно право, е не само стъпка в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат, категорични са те.

В заключение енергийният бизнес настоява "правителството на  Република България да се разграничи от подобни некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към  енергийна сигурност,  диверсификация и независимост".