Най-голямата бизнес организация се обяви срещу плановете на социалния министър Ивайло Калфин за поголовно вдигане на осигурителните прегове със 7,5% през 2016 г. Предложението за вдигане на осигурителните прагове не е дискутирано с работодателите, заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, съобщи Агенция "Фокус".

"Имаме чувствата, че г-н Калфин е назначен на работа в някой от синдикатите, щом като сам решава да вдига осигурителните прагове", допълва Домусчиев. Председателят на КРИБ каза още, че работодателите ще исат предложението да бъде обсъдено публично с всички заинтересовани страни.

Преди седмица социалният министър Ивайло Колфин обяви, че осигурителните прагове се увеличават с изключение на тези на заетите в сектор "Тютюнопроизводство", където имало спад на дейността. От реформаторския блок заподозряха, че тази мярка фаворизира местните производители на цигари като "Булгартабак Холдинг" и "КТ Интернешънъл" (б.р. "Кингс табако"). В резултат премиерът Бойко Борисов смъмри Калфин за тази инициатива.

Накрая социалният министър взе соломоновско решение - всички осигурителни прагове се увеличават със 7,5%, колкото е средният им ръст за дейностите, договорени в преговори със синдикатите.