"Лично заповядах свалянето на руския самолет", обяви пред съпартиици турският премиер Ахмет Давутоглу.

Той бе категоричен, че руският самолет е нарушил турското въздушно пространство. Давутоглу отново подчерта, че от контролния център само за 5 минути са предупредили десет пъти изтребителя.

"Ние бяхме длъжни да унищожим този самолет. Турските въздушни сили извършиха това нападение по мое лично нареждане. Ние не искахме да се стигне до това нещо, но всеки трябва да зачита правото на Турция да защитава своите граници", добави той.

Русия е приятел и добър съсед на Турция и не искаме да се стигне до прекъсване на отношенията с Москва, но трябва да защитаваме въздушното си пространство, посочи премиерът ден по-рано. И изтъкна, че "каналите ни за връзки са отворени". 

"Не се целим в Русия или в която и да е друга държава. Но няма да се поколебаем да защитим земята си", патетично обяви Давутоглу. И припомни, че Анкара няколко пъти е предупреждавала Москва да не допуска повече самолетите й да нарушават въздушното пространство на Турция след случаите през октомври.

След свалянето на руския Су-24 президентът Путин определи акта като "забиване на нож в гърба" и заплаши със сериозни последици за руско-турските отношения. Министерството на отбраната на Русия твърди, че изтребителят се е намирал над сирийска територия и не е имало нарушение на въздушното пространство на Турция. А оцелелият пилот Константин Мурахтин , категорично заяви, че не е имало никакво предупреждение преди стрелбата.