Открит урок как се попълва бюлетината за европейските избори проведе зам.-председателят на парламента Мая Манолова в кюстендилското село Шишковци. Именно тя имаше главната роля за създаването на новия Изборен кодекс, по който ще се проведе евровотът на 25 май. 

На фона на ковьорчетата, вероятно на селското читалище, Манолова демонстрира на възрастните хора от селото бюлетина с измислени имена на партии, а инструктажът бе предаван директно по Би Ти Ви. Откритият урок съвпадна и с официалното откриване на предизборната кампания, което е днес.

Манолова внимателно разясни на бабите и дядовците от Шишковци къде трябва да сложат знак X или V когато гласуват за партии, коалиции, независими кандидати и инициатив комитети, а след това им обясни и как да отбележат преференция за някой от кандидатите. Предимно възрастните хора от селото кимаха разбиращо. В един глас те обясниха, че са разбрали, че за партиите се гласува в квадратче, а преференцията се означава с кръгче.

Манолова показа и нагледно как се попълва бюлетината. Тя си избра да гласува за партия "Възход" с номер 3 в бюлетината. Според жребия на ЦИК под номер 3 в истинския списък за евровота е Партия на зелените. Зам.-председателката на парламента даде и преференция за кандидатката Алена Георгиева, която присъства под номер 5 в листата на "Възход".

Манолова провери и как са гласували хората от селото. Оказа се, че всички са се справили.

Шишковчани са умни хора и ще се справят. Винаги тук гласуват над 70% от имащите право на глас и купуване на гласове няма, каза кметът на селото. Той даде гласа си за измислената за целта на демонстрацията Коалиция Обединени българи. 

Виж видео от демонстрацията тук