За първи път в историята жена може да стане ректор на Националната спортна академия. На общото събрение на НСА на 17 декември (четвъртък) професор Даниела Дашева ще оспорва позицията на настоящия ректор - проф. Пенчо Гешев, който се кандидатира за втори мандат. 

Дашева е зам.-ректор на академията по международната, научна и проектна дейност на НСА, шеф на катедра "Теория и методика на спортната подготовка". Даниела Дашева има доста амбициозна програма, с която кандидатства за ректорското място. Иска да промени изцяло облика на спортната академия.

"Ако бъда избрана, ще се промени основно начина на управление на академията, обяви професор Дашева пред Клуб Z. - Под това разбирам промяна във всички дейности, които са присъщи на НСА. Ще искам да създадем нов факултет и да преструктурираме вече съществуващите. Една от идеите ми е създаване на нова визия за стопанско-административно управление на академията и сформиране на финансово-мениджърски борд за управление на стопанските и финансови ресурси на академията. Имам намерение този борд да бъде съставен от професионалисти в съответни области, свързани с мениджмънт и финанси. Така че да можем да печелим проекти за базата. Притежаваме огромна материална база, която трудно се поддържа със средствата от държавния бюджет. Необходими са външни приходи. Те ще дойдат и чрез привличане на повече студенти. В момента базата ни не е в добро състояние. Има какво да се желае."

Дашева има идеи и за една от болните теми на българския спорт: реализацията на кадрите, които излизат от НСА. 

"Искам да работим за по-добра перспектива пред нашите специалисти, обвързване на входа и изхода на академията. Имам предвид студентите по-лесно да намират работа след приключване на образованието си. Не е тайна, че нашите треньори трудно намират къде да продължат. Или ако намират, въпросът е в каква степен се реализират. Това ще е една от основните задачи. Защото една от причините за намаления брой кандидат-студенти е именно тази - не могат да се реализират като специалисти, наясно е зам.-ректорът. - Акцент ще падне и върху начина на кандидатстване и привличането на чуждестранни студенти. Проблемът е за всички висши учебни заведения. Защото има демографска криза, а висшите училища са много - 52. Сега за едно място имаме максимум по двама кандидати. За някои специалности почти липсват. Трябва да работим по-тясно с федерации, клубове и училища. Имаме търсене и добра конкуренция за специалност като кинезитерапията - заради възможностите, които предлага."

Дашева е решена да доведе докрай намерението за стартиране на бакалаварска степен на чужд език в НСА - английски. Целта е именно привличането на студенти от Европейски съюз, а също така от страни като Китай и Индия, откъдето има интерес към обучение в спортната академия. Налице са докторанти от страни като Турция и Казахстан, но няма бакалаварска степен.

А новият факултет ще носи името "Спорт в свободното време". 

"Ще обединява всички дейности и професии, свързани с това. Там ще попаднат професии, като например спортен аниматор и спортен мениджмънт, която сега е към треньорски факултет. Също така допълнителни специалности като инструктор по двигателна активност, експерт по здраве, има доста такива нови професии, които съществуват в Западна Европа. Търсят се такива специалисти", разкрива кандидатът за ректор.

Дашева не е съгласна с ширещото се надосрледък схващане, че българските треньори изостават от модерните тенденции и че това една от причините за ниското ниво на спорта.

"Не е вярно. Нашите треньори са много добре подготвени на методично ниво, убедена е тя. - Проблемът е, че след приключване на образованието си те няма как да се реализират в практиката и да съчетаят едното с другото. Излизат от академията достатъчно подготвени, но след това липсата на тази връзка оказва влияние. Загубват желание да се усъвършенстват, заплащането е ниско, трябва си изкарват хляба на няколко места... Имала съм публикации за чуждестранните треньори. Те може да са много добри, но не познават нашата народопсихология. Виждате, че трудно се адаптират в България. А ние имаме достатъчно добри специалисти. Мога да дам пример с Пламен Константинов, нищо, че той не е точно наш възпитаник."

Силата на Данела Дашева е в международните контакти и тя смята да заложи на тях, за да реализира някои от най-важните моменти в програмата си. Една от мечтите й е преподаватели и студенти да се обучават в чужбина.

По темата с базата, Дашева посочва, че това ще е една от задачите на стопанско-финансовия борд - да кандинадства по програми и да предлага публично-частни парньорства с цел инвестиции и ремонти.

Ако в четвъртък загуби изборите в Спортната академия, Дашева няма да може да остане на позицията заместник-ректор - не и в следващите четири години. Така е по закон, тъй като вече има зад гърба си два поредни мандата. Ще продължи да работи в НСА като преподавател и може би ръководител на катедра.