Джордж Мартин, автор на книжната поредица, по която е сниман сериалът „Игра на тронове“, потвърди, че е пропуснал последния краен срок, който би позволил шестият роман от фентъзи поредицата да бъде публикуван преди началото на новия сезон на тв сериала.

Провалът на опита му да се справи до 31 декември означава, че шестият сезон от продукцията на HBO „Игра на тронове“ ще се появи по екраните преди своя литературен източник. Мартин е работил в близък контакт със сценаристите и продуцентите, за да се запази връзката между книгата и сериала, но излъчването на следващия сезон е предвидено за месец април 2016 г, когато шестата книга на Мартин „Ветровете на зимата“ няма да е публикувана.

„Аз съм на месеци разстояние от финала… и то, ако писането ми върви добре. (Понякога върви. Понякога не върви.)“, обяви в блога си писателят Джордж Мартин.

Рано в събота Мартин пусна в блога си съобщение относно напредъка в работата си по книгата, започващо с думите „Това няма да ви хареса“.

„От месеци насам не съм искал нищо толкова много, колкото да мога да заявя: „Готов съм, предадох „Ветровете на зимата“ преди последния ден на 2015 г.“ Но книгата не е готова. Нито е вероятно да я завърша утре или следващата седмица. Да, написал съм много. Стотици страници. Дузини глави. Но ми остана да напиша още много. Аз съм на месеци разстояние от финала… и то, ако писането ми върви добре. (Понякога върви. Понякога не върви.) Имам да напиша цели глави, разбира се…, но и да пренапиша други. Аз винаги пренаписвам много неща, понякога просто полирам, понякога правя сериозни промени.“

Мартин казва, че заедно с редакторите му са се срещнали с продуцентите от HBO в началото на 2015-та, след излъчването на петия сезон, за да обсъдят излизането на книгата „Ветровете на зимата “ преди следващия сезон. Той им казал, че за да излезе книгата през март 2016 г., трябва да представи ръкописа през октомври, което „ми изглеждаше възможно. През май“.

Но се оказал твърде зает и в невъзможност да спази крайният срок, което дълбоко го депресирало.

Обяснявайки реакцията на своите редактори, авторът казва:

„Мислех, че ще бъдат много ядосани…, но трябва да кажа, че моите редактори и издатели са страхотни и приеха новината хладнокръвно.”

Бил е определен нов краен срок до новогодишната вечер:

„Но днес е 1 януари. Книгата не е готова. Няма думи, които могат да променят това. Опитах се, заклевам се. Не успях.

Не успях за Хелоуин, а сега и за Нова година. Това означава с почти пълна сигурност, че „Ветровете на зимата“ няма да излезе преди старта на шестия сезон през април.“

В изявлението си до феновете на книгите, Мартин признава, че сериалът ще издаде предварително някои изненади и казва:

„Няма да се извинявам. Нямам извинения. Никой не ми е виновен. Нито редакторите, неито издателите, нито HBO. Само аз. Опитах се и все още продължавам да се опитвам.“

Площад Славейков