България е на последно място от всичките 16 държави в Централна и Източна Европа по качество на академичното образование. Това показва съпоставката на данните от анкетите на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) за бизнес средата у нас с тези в останалите държави, в които Федералната република има външнотърговски камари.

Много недоволни от висшистите си са 13% от германските компании, а други 27 на сто дават оценка "по-скоро недоволен". Едва 5 на сто от участвалите в допитването смятат, че българските дипломи от висше училище са адекватни. По този показател изоставаме дори и от държави, които изобщо не са членки на Европейския съюз, като Македония, Сърбия, Босна и Албания.

На въпроса за качеството на професионалното образование в България резултатите не са по-различни. Страната ни заема 15-о място от 16 държави, като след нас е само Албания. Почти 60 процента от германския бизнес у нас е недоволен от образователното ниво на техническите си специалисти.

България остава под средните оценки за Централна и Източна Европа и по куп други показатели. Предпоследни сме по показателя прозрачност на обществените поръчки, 14-и сме по борба с корупцията и престъпността.

По политическа и социална стабилност също сме предпоследни (след Босна и Херцеговина) в Централна Европа, а държави като Македония, Сърбия и Албания са далеч пред нас. По отношение на правната сигурност обаче оценката ни е напълно категорична - заемаме твърдо последното място. 

В същото време данните за външната ни търговия с Германия отчитат рекорди. През 2013 г. стокообменът е достигнал 5,3 млрд. евро и за първи път българският износ е изпреварил импорта, показват данните на ГБИТК. На въпроса дали биха инвестирали отново в България 82 процента от германските фирми отговарят с "да". Въпреки високия процент в повечето други държави от региона този процент е още по-висок.

Само по един показател България е на първо място в съпоставката с другите държави и това е сравнението на разходите за труд. Никъде другаде в Европа заплатите не са толкова ниски както у нас, сочи статистиката на германските търговски камари.

Любопитен факт от допитването е, че 45 на сто от германския бизнес у нас не иска България да въведе еврото, докато само 42 на сто се надяват то да смени лева час по-скоро.

И ние се изненадахме от този резултат. При предишни допитвания положителните отговори винаги са преобладавали при този въпрос, коментира пред Клуб Z главният управител на ГБИТК д-р Митко Василев. Според него това може да се дължи на известно притеснение от повишаване на цените след приемането на евровалутата.