Мустафа Хаджи очаквано беше преизбран за главен мюфтия на днешната Национална мюсюлманска конференция в НДК.

Други кандидати не бяха издигнати на форума, припомня бТВ. Той бе избран с пълно мнозинство, без нито един глас "против" и нито един глас "въздържал се".

976 делегати участват в редовната Национална мюсюлманска конференция, която се проведе в зала 1 при засилени мерки за сигурност.

Делегатите изслушаха докладите на главния мюфтия и председателя на Висшия мюсюлманско изповедание за управлението им през последните пет години.

В доклада си главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че въпреки че събитията в световен мащаб "очернят доброто име на исляма, мюсюлманите в България се доказаха като миролюбиви представители на исляма”. След ислушване на докладите делегатите гласуваха и преизбраха Мустафа Хаджи.

На конференцията присъстваха както представители на настоящото ръководство на ДПС в лицето на Мустафа Карадайъ, така и бившият председател на партията Лютви Местан. Гост на събитието беше и посланикът на Турция у нас.

Юнал Лютви (вляво) и един от триумвирата, управляващ ДПС - Мустафа Карадайъ.

По-рано днес пред Нова тв Недим Генджев заяви, че това е избор на Лютви Местан.

„В мюфтийството бързат, за да поставят окончателно мюсюлманското вероизповедание или главното мюфтийство на подчинение на Лютви Местан. Тези, които сега участват  в днешната конференция, ще участват и в създаването на новата партия на Лютви Местан”, убеден е Генджев.

Лютви Местан поздравява победителя в избора.