БЕРЛИН - Заговори ли някой сега в Германия за Ангела Меркел, първото, за което всички се сещат, е казаното от нея: “Ще се справим!” Тя го изрече на 31 август м.г. по време на годишната си пресконференция, давана за немски и чужди кореспонденти.

Точно този израз коментира и предишният германски канцлер Герхард Шрьодер. Той говори снощи на форум на неговата социалдемократическа партия в Щутгарт, столица на федералната провинция Баден-Вюртемберг.

“Никога не бих изрекъл “Ще се справим!” Аз бих казал: “Ние можем да се справим, ако имаме готовност да създадем необходимите предпоставки”, заяви Шрьодер.

Същевременно той похвали Меркел. Тя действала правилно, когато отворила границата с Австрия за бежанците. При тогавашното драматично положение, когато хиляди изтощени мигранти поели пеш от Будапеща на Запад, никой германски канцлер, който и да бил той, би решил нещо друго. Изобщо не било погрешно в такъв момент да не се съблюдават договорености и предвидната от закона уредба.

“Грешката беше, че при една извънредна ситуация тя (Меркел – б. р.) де факто внуши, че е настъпила нова реалност и тя е нормална”, е мнението на Шрьодер.

Сега политиците в страната, включително канцлерката, правели опит тази грешка да се коригира, смята политикът. Това обаче не им се удавало.

Според ексканцлера, ако интеграцията на бежанците се окажела успешна, то това би бил шанс за Германия. Това означавало на всички да се даде възможност за учение, за професионална квалификация и за реализиране на трудовия пазарИнтеграцията трябвало да се осъществява не централизирано, а с усилията на всички – на федерално ниво, на правителствата на отделните провинции и на общините. Ако обаче и тази година във ФРГ пристигнат над милион бежанци, както през 2015 г., тогава страната щяла да е изправена пред огромно предизвикателство, с което не би се справила.

Шрьодер и преди е критикувал Меркел. Той ту казваше, че тя има сърце, но й липсва план, ту че игнорирала реалностните.
Междувременно последните социологически проучвания сочат, че германците не вярват правителството на Меркел да овладее бежанската криза. Едва 18 на сто от немците са на мнение, че кабинетът държи положението под контрол и ще се справи. На обратното мнение са цели 81 на сто.

Федералното правителство вече прие мерки за намаляване на бежанския поток, както и за бързо експулсиране от страната на нямащи право да получат убежище хора - идващи от сигурни държави или извършили престъпления на територията на Германия. Те обаче трябва да бъдат одобрени в пленарна зала, а след това и от Бундесрата – горната камара на германския парламент.