Професионалните биографии на 47 от ключовите оперативни работници на комунистическите тайни служби са събрани в книгата „Държавна сигурност – предимство по наследство“. Авторите Момчил Методиев и Мария Дерменджиева са изследвали архиви в продължение на 4 години, за да съберат данните и за да анализират принципите на работа и кариерно развитие в ДС.

Нашата амбиция бе да стигнем до ниво началник на отдел. След като изчетохме 60-70 лични кадрови дела, установихме, че това е достатъчна база, за да можем да направим нашето обобщение за принципите на работа“, каза при представянето Мария Дерменджиева.

А резултатът е, че познатите публични защитници на Държавна сигурност повече няма да са монополисти в говоренето по темата.

„Тази книга представя една друга страна на нещата – че тази примитивна и елементарна власт е леко простовата, лишена от цялата митология за някаква компетентност, за тънко изплетени заговори и интриги, за умело боравене и придвижване на пешките. А всъщност е една доста примитивна и груба форма на насилие“, каза първият премиер на некомунистическо правителство Филип Димитров.

Филип Димитров и Екатерина Бончева от Комисията по досиетата

Подходът при писането на книгата е различен от познатите досега – има издавани досиета на жертви, досиета на вербувани за агенти, както и автобиографии на офицери от Държавна сигурност. Сега за първи път обаче излиза книга, която навлиза навътре в организацията и принципите на работа на ДС.

ОТКЪС ОТ КНИГАТА: НИКАКЪВ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ПЪЛЕН ПРОИЗВОЛ

„Прочетох една статия, че всяка хубава книга в областта на хуманитаристиката се пише от възмущение. Дали книгата е хубава, не знам, но една от мотивациите ни бе възмущението. Защото една група хора има правото и възможността да се представя с биография, с която иска да се представи и която им е удобна. Целта ни бе да сверим биографията, която се представя на обществото от публични хора, с биографията, която е представена в техните кадрови дела“, каза Момчил Методиев.

Президентът Росен Плевнелиев и проф. Ивайло Знеполски

Премиерата на книгата бе в Централния военен клуб в София в присъствието на президента Росен Плевнелиев, бившия премиер Филип Димитров, министъра на отбраната Николай Ненчев, бившия вътрешен министър Веселин Вучков, бившите депутати Касим Дал и Минчо Спасов. Единственият настоящ народен представител бе Методи Андреев, гражданска квота от групата на ГЕРБ.

Росен Плевнелиев повтори изказваната и преди теза, че сенките от миналото се опитват да доминират и настоящето.

Те правят всичко възможно да отклонят дневния ни ред. Те ни залъгват колко прекрасен е бил животът по време на комунизма. Един живот на несвобода, един живот, в който ние бяхме откъснати от нашата естествена среда на развитие, а именно европейските народи, а именно демокрацията.

Същите тези сенки от миналото продължават и днес да възпроизвеждат митове за Държавна сигурност, за нейното съществуване, за начина, по който тя е действала. Дори по някакъв начин се запазиха и моделите на подбор на кадри, за които продължават да се разпространяват такива митове“, каза Плевнелиев.

Залата в Централния военен клуб бе препълнена

Президентът призова комунизмът да бъде изпратен в музея. И посочи писането на подобни книги като един от пътищата за изучаване на миналото.

Един от митовете за времето на комунизма е как нещата са били много по-малко рискови, много по-спокойни. В същото време виждаме как в тази привидно спокойна ситуация, във всеки миг и неизвестно от къде, по силата на произвола на някаква властова структура, на главата на човек може да се струпа всичко, включително да изчезне. И той, и неговите близки. И всичко, което си е мислел, че в нормалния ход на нещата би могло да бъде неговият свят, да бъде разрушено“, припомни Филип Димитров.

Корицата на книгата е колаж от портретите на част от оперативните работници на ДС

Книгата „Държавна сигурност – предимство по наследство“ е издадена от Института за изследване на близкото минало с председател проф. Ивайло Знеполски и е подпомогната от фондация „Конрад Аденауер“.

Авторите отговаряха и на въпроси от публиката