Секретният доклад на консултантската фирма AlixPartners, която беше наета от Фонда за гарантиране на влоговете, за да установи следи, свързани с "източването" на Корпоративна търговска банка (КТБ), е на разположение на депутатите, но отзивите за него не са ласкави.

Георги Кадиев (независим) квалифицира документа като "беззъб, прочесан, безопасен, и на практика безполезен" с уточнението, че заданието по него е било погрешно, защото практиката на AlixPartners по други случаи показвала, че компанията успешно е събирала пари.

ГЕОРГИ КАДИЕВ: В ДОКЛАДА ЗА КТБ ЛИПСВА "ЗАД КОМПАНИЯ Х СТОИ ДЕПУТАТ Y"

Днес сайтът Balkanleaks.eu публикува обявлението за поръчка (Request for proposal), което Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е изпратил на компаниите, които са били поканени да участват в конкурса. Документът е на английски език и може да го изтеглите от този линк.

 

Какво можем да разберем от него?

 

Фондът иска да наеме компания, която да "проследи, запорира, обезпечи, и прибави към масата на несъстоятелността всички активи на банката, заедно тези, придобити със средства от банката, както и такива, придобити от трети лица в нарушение на добрите банкови практики."

Първоначално обявените изисквания към изпълнителите са с много широк обхват, включващ задачи, които са "като за ФБР" - например "да получи и приложи временни разпореждания (в подкрепа на местни и чуждестранни процесуални действия), включващи запори, заповеди за претърсване, и да изпълни съдебните разпореждания в различни юрисдикции".

Фондът ще оцени предложенията на базата на това доколко те отговарят на изпълнението на обширен списък от критерии. Сред тях конкретно е написано, че се иска идентифициране на активите и бенефициентите на тези активи - както директните, така и крайните, получили ги чрез верига от посредници или дружества.

Т.е. очаквало се е да излязат "имена".

Но това е само обявлението, а договорът, който е подписан с фирмата-изпълнител, не е известен и не се знае какви изисквания са били включени в него. Няма информация и доколко заданията са били изпълнени.

"Ще се въздържим от коментар", казаха от Фонда за гарантиране на влоговете в банките пред Клуб Z.

В ОЧАКВАНЕ НА ALIXPARTNERS: ВСИЧКО ИЗВЕСТНО ДОТУК