Беларусинът Виктор Кислий стана милиардер благодарение на изобретената от него компания Wargaming, пише Блумбърг.

Главният продукт на компанията е играта World of Tanks. Самият Кислий, чието състояние според Блумбърг възлиза на 1 милиард долара, отказал да коментира твърденията. Той само изтъкнал, че води "много скромен" начин на живот и никога не се е опитвал да изчислява богатството си. Кислий, чиято фамилия в превод означава „кисел“, живее в кипърската столица Никозия. Там е базираана и компанията му.

Представянето на World of Tanks в Лос Анджелис през 2014 г.
бе съпроводено с грандиозно шоу. Снимка ЕПА/БГНЕС

Wargaming е един от най-успешните създатели на игри онлайн, носещи приходи са сметка на премиум акаунтите, които позволяват на играчите да печелят повече точки и да преминават през постоянно усложняващите се нива на играта, отбелязва Блумбърг. Компанията има 4000 сътрудника, живеещи в 4 страни - Беларус, Русия, Великобритания и Кипър. През 2015 г. печалбите й възлизали на 590 милиона долара.

Снимка Уикипедия

Компанията има 21-годишна история. През 1995 г. двама студенти геймъри - Виктор Кислий и Сергей Буркатовски се заемат да създадат любителски игрален проект. Той така и не стига до широката публика, но това е в развитието на Wargaming от малка студия в Минск до световна компания, работеща за десетки милиони играчи.

Wargaming е официално регистрирана през 1998 г. Дълго време тя се занимава с пускането на стратегически компютърни игри. През 2006 г. разработчиците започват работа над онлайн проект в жанра фентъзи. Те обаче бързо осъзнават, че играта ще е една от многото в този жанр. Поради това момчетата решават да създадат уникална онлайн игра, посветена на военната техника от времето на Втората световна война.

Кислий и Буркатовски се колебаят за вида на техниката, но в края на краищата се спират на танкове. Причината е, че те вече имат готови бойни машини от предишни игри на компанията - "Операция Багратион" и Order of War.

Новият проект получава работното название "Танкодром". Първите танкове в играта са бойни машини от СССР и нацистка Германия, а първите карти — "Прохоровка" и "Карелия".

Фокус-тестът на играта е на 24 юли 2009 г. тогава изобретателите кръщават играта World of Tanks, т.е. "Свят на танкове". Така те искат да подчертаят, че в играта им присъства техника от различни държави, а също така, че проектът е насочен към играчи от целия свят. Добавят се танкове като американските "Шърман" и  британските "Кромуел". В играта участват близо 400 модела на танкове от ХХ век.

В началото Кислий и Буркатовски очакват, че World of Tanks ще стане продукт изключително за любители на историята и танковата техника. Те изобщо не предполагат, че танковите битки ще станат любими на десетки милиони играчи, че на бойното поле ще излязат хора, които до този момент въобще не са обичали и играли онлайн игри.

През зимата на 2010 г. започва закритият бета тест. По това време максималното количество играчи, които едновременно се намират на игралния сървър, достига 7500 души. След официалната премиера на 12 август 2010 г., броят на играчите главоломно се увеличава.

През януари 2011 г. в World of Tanks се регистрирал милионният играч. На 23 януари същата година в Книгата "Гинес" е регистриран рекорд - на игралния сървър едновременно има 91 311 души.

Година по-късно следва нов рекорд за "Гинес" - 190 541 души едновременно.

В настоящия момент в World of Tanks има регистрирани над 110 милиона играчи. Над една трета от тях са в Европа и страните от бившия СССР. Играта може да бъде играна на редица платформи - от Xbox One и PS4 до мобилните телефони.

През 2014 г. Виктор Кислий прехвърля играта на мобилни телефони и таблети, като пуска версията World of Tanks Blitz. Тя е била изтеглена 40 милиона пъти.

Кислий създава и две продължения за компютри - World of Warships и World of Warplanes. Те вече имат съответно 6 милиона и 120 милиона играчи.

Продуктите на Wargaming вече са и в Китай, където е най-големият пазар са игри с многобройни ползватели. Там компанията има свой филиал - KongZhong Corp.

"Ние трябва да се превърнем в конвейер за производство на качествени игри", заяви новоизпеченият беларуски милиардер пред Блумбърг.

Няма съмнение, че той ще направи всичко възможно да постигне целта си.