Българското здравеопазване има страшни дефекти и ако трябва да се изрази медицински, състоянието му е диагноза. По този начин коментира последните събития в сектора председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му най-големият проблем на бранша е липсата на предстватиленост на всички административни нива.

"Националната здравноосигурителна каса трябва да защитава интересите на здравноосигурените пациенти, защото на практика управлява парите им. В същото време обаче директорът на институцията се избира от управителния съвет, а надзорът се ръководи от държавни представители с доминиращия интерес на управляващата партия", изясни проблема Стойчо Кацаров.

По подобен начин е "изкривено" и представителството в Българския лекарски съюз (БЛС), който трябва да работи в интерес на цялото съсловие, но на практика голяма част от специалистите не са представени в ръководството на организацията. Липсват също гласовете на болничните мениджъри в частния и общински сектор, които се съобразяват с изискванията в бранша, независимо че ползват алтернативно финансиране. В резултат всички преговори за подписване на Националния рамков договор се явяват "имитация" на участие в разписването на правилата за работа в сектора, защото на практика се създават от две нелегитимни страни (БЛС и НЗОК). 

Проблемът със солидарността също е огромен - от 7 млн. здравноосигурени български граждани, около 4 млн. са осигурени само на хартия, защото държавата ги субсидира, но с два пъти по-ниска вноска. Вместо 8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се, за децата, студентите, пенсионерите, военните и служителите в администрацията в бюджета на касата се превеждат 4% върху този доход. С последните промени в Закона за здравното осигуряване беше предвидено тази сума да расте с по 5% годишно докато се изравни с вноската на самоосигуряващите се, но предвид стъпката на увеличение, това ще се случи чак след 10 години.

"Нали знаете коя е най-строго пазената тайна в държавата? - точната сума на постъпващите в бюджета здравни осигуровки. В същото време е изцяло сгрешен моделът на формиране на цените на медицинските услуги. Те се определят чисто имперично, а здравната каса никога не е имала актюер, който да направи точни актюерски разчети", допълни списъка с дефекти д-р Кацаров.

Все по-голям проблем е и недостигът на медицински персонал. Лекарите напускат страната, защото у нас няма система за развитие на професионална им квалификация. В България има две степени - доктор със специалност и доктор без специалност, което по същество не създава никакви стимули за продължаване на обучението. 

"Предизвестеният хаос, на който сме свидетели през последните месеци, само задълбочава тези пороци. Здравната ни система има огромни, фундаментални проблеми, и аз вече не съм оптимист, че те могат да бъдат решени", обобщи в заключение д-р Кацаров.