Адвокатската кантора “Мосак Фонсека” с централа в Панама, помогнала на хиляди данъчни измамници и криминални престъпници да укрият милиарди, е решена да предприеме правни стъпки в своя защита.

“На никому не се харесва да бъде окраден. Ние ще направим всичко по силите си виновните да бъдат наказани”, заяви говорител на кантората.

В неделя вечер германският в. “Зюддойче цайтунг” оповести, че анонимен източник му е предоставил данни в обем на 2,6 терабайта – 11,5 милиона документа на въпросната кантора.

“Никога не съм виждал източника. Ние разполагаме със заключен чат, през който контактуваме. Питал съм го защо го прави. Той каза, че според него всичко това, което от кантората вършели, трябвало най-сетне да приключи”, заяви снощи във видео журналистът от “Зюддойче цайтунг” Бастиан Обермайер.

Както вече е известно, пикантните и същевременно шокиращи документи първо са били предоставени на мюнхенското издание. Редколегията взима решение да се обърне към Международната асоциация на разследващите журналисти ICIJ. Така в проучването на огромния обем документация се включват близо 400 журналисти от 80 държави.

От кантората “Мосак Фонсека” са убедени, че е бил хакнат сървърът им.

“Хакерска атака е престъпление. Тежно престъпление, което се наказва с лишаване от свобода”, заяви в интервю за тв Телеметро съдружникът в кантората Рамон Фонсека Мора.

Вече е подадена жалба до прокуратурата в Панама сити, оповести Сара Монтенегро, завеждаща правния отдел на кантората:

“Длъжни бяхме да го направим, за да защитим клиентите си, които по един или друг начин са засегнати.”

От своя страна Рамон Фонсека Мора обяви, че вече знаел кой стои зад кражбата на документите, но допълни:

“Имаме подозрение, но още не можем да кажем повече по въпроса, тъй като още нямаме доказателства.”

На въпрос дали това е вътрешен човек, той отговори: “Не знам.”

Съдружникът в “Мосак Фонсека” изрази и покруса, че с теча на информация кантората е поставена в лоша светлина. Иначе дейността й била напълно легална, кантората винаги била спазвала правилата. Адвокатите й основавали капитални дружества и те били продавани на посредници. По правило не се осъществявал контакт с крайния клиент.

“До този момент в правния мир всеки се смяташе за невинен до доказване на противното. Днес живеем в свят, в който си виновен дотогава, докато докажеш противното. Това изобщо не ми харесва”, заключава Фонсека Мора.