Украйна е новият победител на Евровизия като спечели финала с над 500 точки. "Дейли Телеграф" реши да провери и по новите правила коя държава за кого от изпълнителите е гласувала и дали се запазва отново политическия, регионален и т.н. вот. Тази година значение имаше и гласът на публиката. Телефонният вот доста разбърка нещата. Така Полша с нейните 7 точки от журито изведнъж скочи в топ 10. Имаше много по-сериозни размествания и изглеждаше по-трудно да се правят предположения. В крайна сметка обаче твърде противоречивата песен на Джамала, по определението на "Телеграф", спечели крайното състезание. Докато Украйна и Русия чакаха резултатите от гласуването на публиката, въпреки че вече бяха спечелили журитата, Австралия изненадващо излезе на втора позиция, което е голям успех за неевропейска държава. Въпреки новите правила, които дадоха все пак известен шанс за пробив на страни като България, политическото гласуване и подкрепата за съседните държави си остава. Трите основни блока и сега гласуваха по подобен начин. Балканите - страните от бивша Югославия, Румъния и Албания. Другият блок е на бившите държави от някогашния Съветски съюз и някои от техните сателити в Източна Европа. И третият включва - скандинавските държави, както и Исландия, Литва, Латвия, Дания. Тази година от тях само Швеция беше на финал и закономерно останалите четири северни държави, които участваха на Евровизия- Финландия, Исландия, Норвегия и Дания- включиха страната-домакин в своите топ 5. Гърция, както може да се очаква, подкрепи Кипър, а Италия получи висок резултат от Албания.   

Колкото и в момента Украйна и Русия да си подхвърлят обвинения за двете песни, оказва се, че взаимно сериозно са се подкрепили.

Как гласуваха държавите на финала в събота:

United Kingdom

Points (1-12)How the UK voted in the Eurovision grand finalSource: Eurovision.tvPointsLithuaniaPolandBulgariaRussiaAustraliaUkraineSpainLatviaCyprusSweden02468101214Spain Points: 4

Ukraine, the 2016 winner

Points (12-1)How Ukraine voted in the Eurovision grand finalSource: Eurovision.tvPointsRussiaAzerbaijanPolandArmeniaGeorgiaLatviaAustraliaLithuanoaBulgariaSweden02468101214

Albania

Points (12-1)

Подкрепете ни

Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.

Подкрепете ни