Преди осем години Хилъри Клинтън се каче на подиума на Националния строителен музей във Вашингтон и каза на хилядите си поддръжници, че е решила да прекрати кампанията си за президент и да даде подкрепаата си за тогавашния номиниран от демократическата партия Барак Обама.

"Макар този път да не бяхме в състояние да разклатим този най-висок, най-твърд стъклен таван, благодарение на вас в него се появиха близо 18 милиона пукнатини", каза тя на публиката, като имаше предвид онези над 18 милиона гласа, които спечели по време на първичните избори през годината. "И светлината си пробива път през тях както никога преди, като изпълва всички нас с надеждата и увереното знание, че пътят ще бъде малко по-лесен следващия път."

Във вторник (7 юни - б.р.) вечерта г-жа Клинтън влезе в историята, като стана първата жена, обявила, че е номинирана от своята партия.

"Може би ще бъде трудно да се види тази вечер, но всички ние сме застанали под стъклен таван точно сега", каза Клинтън пред стотици поддръжници в огромен парник в корабостроителница в Бруклин. "Но не се притеснявайте - ние не разбиваме този таван. Благодарение на ваас достигнахме крайъгълния камък - първия път в историята на страната ни, при който жена ще бъде номинирана от една от големите партии."

Пътят наистина не бе лек.

Докаато Клинтън бе смятана за вероятната кандидатка на демократите тази година доста преди да се включи в надпреварата, тя бе изправена пред постоянни препятствия в привличането на ключови слоеве от електората на демократите, включително млади гласоподаватели и такива със сини "бели якички". Това е потенциален проблем, докато тя се готви да победи Доналд Тръмп на изборите.

По време на тежките над 50 първични избори и партийни събрания Клинтън спечели по-малко от 30 на сто от гласовете на хората под 30-годишна възраст, като огромното мнозинство от Поколението Y се спроти зад съперника й - сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс. Преди първичните избори във вторник вечер тя бе спечелила едва 40 процента от селските окръзи в САЩ, където мнозинството от населението е бяло.

Клинтън успя да си проправи път благодарение на масовата подкрепа сред афроамериканците, които я предпочетоха пред Сандърс в пропорция 2 към 1, и сред други общности, различни от белите. Тя спечели убедително на юг, най-вече в щатите, където афроамериканците са мнозинство сред електората на демократите, и се представи добре в градските райони, които имат по-пъстро население.

Докато Сандърс грабна гласовете на младите, Клинтън спечели 70 на сто от гласовете на гласоподавателите над 65-годишна възраст и се представи също така по-добре от Сандърс сред хората над 50 години.

Поддръжниците на Клинтън казват, че те е успялаа да спечели първичните избори, като си е извлякла поука от грешките през 2008 г., когато тя се изправи срещу необикновено обучен опонент в лицето на Обама, а пострада и от препятствията, издигнати от самата нея и нейния екип.

"При кампанията през 2008 г. най-малкото се смяташе, че има група край нея и контролираща достъпа до нея", казва Мат Бенет, съосновател на "Третият път" - мозъчен тръст на Демократическата партия, и стажант в белия дом по времето на Бил Клинтън. Оставката на Марк Пен - по онова време главен стратег на кампанията на г-жа Клинтън, през април 2008 г. допринесе за схващането, че има противоречия и вътрешни борби, което обърка посланията на Хилъри.

Докато тази година имаше съобщения, че мениджърът на кампанията на Клинтън - Роби Мук, ще бъзе уволнен или понижен след разочароващото представяне на бившия държавен секретар в Айова. Вместо това Мук остана на поста си през цялото време - нещо рядко за кампаниите на Клинтън.

"Това е светът на Клинтън и нямаше размествания", изтъква бивш член на щаба на Хилъри от 2008 г. "Те станаха дисциплинирани, не се поддаваха на емоциите и останаха такива."

"Този поука те си извлякоха от Барак Обама и Дейвид Плуф (мениджъра на кампанията му през 2008 г. - б.а.)", допълни той. "Изгответе си план и се придълржайте към него."

Във вторник вечерта, малко след като приключиха изборите в Ню Джърси, Клинтън засегна историческото естество на кандидатурата си в едно от най-ясните си досега послания. Това бе нещо съвсем различно от 2008 г., когато тя подцени това историческо естество.

"Благодарение на вас достигнахме крайъгълния камък", каза г-жа Клинтън на поддръжниците си в Бруклин. "Победата тази нощ не е на един човек. Тя принадлежи на поколения жени и мъже, които се бореха и търпяха лишения и направиха този миг възможен."

По-рано тази седмица тя заяви пред репортери, че значението на пробиването на този стъклен таван придобива все по-голямо значение за нея.

"Ще бъде нещо съвсем различно за един баща или една майка за могат да погледнат дъщеря си... и да кажат: "Ти можеш да бъдеш в тази страна всичко, каквото поискаш - включително президент на САЩ."

----

* Авторката е американски журналист. Кореспондент е във Вашингтон на британския вестник "Файненшъл таймс", откъдето препечатваме коментара.