Традиционно предпоследният епизод от сезон на „Игра на тронове“ е онзи, в който се случва нещо огромно, трагично и неочаквано. В серия девет на първи сезон Нед Старк бе обезглавен, Червената слаба се случи при третия, а в пети – Денерис се качи на дракон. В сезони две и четири видяхме битките за Черна вода и за Вала – серии, изцяло посветени на сражения. Основавайки се на тези модели и названието на предстоящия в малките часове на понеделник (бълг. време.) епизод – „Битката на копелетата“, бих предположил, че целият час ще е за боя на Джон Сняг и Санса Старк срещу Рамзи Болтън за превземането на Зимен хребет.

След като хората залагат милиарди ежегодно на спортни събития, защо и ние да не го направим с телевизионен сериал? Да хвърлим поглед на това кой има най-добри шансове да оцелее до сезон 7 и кой е доста по-вероятно да умре.

На прага на смъртта

Изглежда, че Рамзи Болтън е обречен да загине в Битката на копелетата, защото, ехо, Джон Сняг вече умря. Ако трябва да предугадя, ще видим Кутрето и рицарите от Долината на Арин да се появят навреме и да спасят положението – както стана, когато войската на Тивин Ланистър пристигна при Черна вода, или пък когато Станис се появи на Вала. Големият въпрос е кой ще убие Рамзи? И как? Моля се това да бъде Санса.

Разбира се, някои герои от страната на Старкови също ще го отнесат, почти сигурно някой, когото харесваме, но който не е централна фигура. Залагам на сър Давос ДържеливияТормунд или онзи великанМелисандра също не е лош вариант, но тя е в периферията след възкресяването на Джон, така че полезността на историята ѝ навярно е към края си. И разбира се, Рамзи все още държи Рикон Старк в тъмниците си; имам дразнещо предчувствие, че ще го застигне същата участ като вълчището му.

Задава се огромна битка, може би най-голямата във Вестерос до момента.

Задава се огромна битка, може би най-голямата във Вестерос до момента.

Предвид, че най-вероятно ще прекараме целия епизод девет в сражения, няма дори да посетим Кралски чертог, така че Церсей и Томен може би няма да имат екранно време и със сигурност няма да загинат преди епизод 10. Но на финала, има голям шанс това да се случи и с двамата. Популярна фенска теория гласи, че Церсей ще взриви (буквално!) Кралски чертог, вместо да се изправи на процес, сега, след като синът ѝ забрани Съдът чрез двубой. Повечето от това се базира на пророчество.

На първо място, Маги Жабока каза на Церсей, че всичките ѝ деца ще загинат преди нея – така че Томен изглежда обречен. В сезон две Денерис имаше видение, в което върви през тронната зала в Червената цитадела, след като тя изглежда полуразрушена (навярно от Церсей?). В пети епизод на настоящия сезон Бран Старк също имаше видение за Адски огън, съхраняван от Лудия крал в складове под града, а и на Кралски чертог обвит от зеления му пламък. Така че това е реалистична перспектива.

Ако Церсей наистина взриви Кралски чертог с Адски огън, оглеждайте се за доста жертви, включително Висшия врабец, Лансел Ланистър и онази зловеща жена, която бие звънеца на срама.

Шанс 50:50

Предвид, че трябва да има жертви от страната на Старк, шокираща такава би билаСанса, въпреки че изглежда нечестно спрямо нея да загине след всичко преживяно. Също така, ако Джон се надява да задържи Севера, ще се нуждае от официален Старк начело на армията.

Има ли шанс Санса да загине? Да, но би било нечестно.

Има ли шанс Санса да загине? Да, но би било нечестно.

Ако и когато Кутрето се появи край сражението, животът му също ще е в опасност. Веднъж след като Санса и Джон получат рицарите му в своя полза, няма да имат нужда от него – особено след опасността, в която бе поставил Санса. Той е ядосал много хора; тази битка може да е перфектното време да бъде изхвърлен зад борда. Но лорд Петир Белиш винаги е изкусен в действията си, така че може и да се изхитри и измъкне отново.

Обратно в Кралски чертог, всичко зависи от това колко голяма е бомбата на Церсей и, разбира се, дали ще се случи, или не. Тя би могла да убие Марджъри Тирел, кралицата, но може и да видим оцеляла, което предвещава опит на Дом Тирел да превземат короната. Джайм Ланистър, все още в Речен пад, където последно го зърнахме, има шанс да се завърне. Някои вярват, че той ще трябва да убие Церсей, точно както е убил Лудия крал, за да го спре да взриви града, а след това ще се самоубие.

С цялото внимание, отдадено на Юрон Грейджой, неминуемо и неговата история ще се появи във финалния епизод. Той най-сетне може да стигне до племенниците сиЯра и Теон. Ако успее, те са мъртви – но се обзалагам, че ще се доберат до Мирийн и ще се скрият от него при Денерис.

В никакъв случай

Джон Сняг е в най-голяма безопасност от всички във Вестерос. Те не биха преминали през всички перипетии около скриването на първоначалната му смърт, за да го убият един сезон по-късно. Дори да го направят, този път кой ще повярва?

Денерис навярно е най-защитена от смъртта в „Игра на тронове“ в момента.

Денерис навярно е най-защитена от смъртта в „Игра на тронове“ в момента.

Аря Старк също е в безопасност, предвид, че ще прекара последните два епизода в път обратно към Вестерос. Всъщност, може и да сме я видели за последно преди началото на седми сезон. Нейната история достигна естествен край с напускането на Бравос и пред нея има малко възможности преди да се върне у дома. И все пак – ще ми хареса да я видя да се завърне и да убие Уолдър Фрей в последния епизод.

Нищо няма да се случи и на Денерис и Тирион. И двамата имат още дълъг път пред себе си, докато си пробият път до завоевание на Седемте кралства. Да бъдат убити сега би било абсурдно.

Накрая – има хора, които са много далеч от действието, което очакваме да се случи –Хрътката, Сам, Брон и Олена Тирел. Това важи и за Бриен и Подрик, стига да не стигнат навреме за битката при Зимен хребет. Но ако има един-единствен човек в пълна безопасност, то това е вълчището на Джон Сняг Дух. Просто няма начин да убият още един от тези сладури.

Площад "Славейков"