Не ни заплашва Русия, а друга голяма велика сила пробва готовността на българското общество за военна конфронтация с Русия. 

Това заяви директорът на Националния исторически музей и бивш министър на българите в чужбина в първия кабинет "Борисов" Божидар Димитров в ефира на бТВ тази сутрин. Но не назова коя е тази сила.

Поводът - истерията от миналата седмица около историята, че България отказвала да участва във "флотилия в Черно море", а Турция не била приемала обратно мигранти по споразумението за реадмисия. И двете неща бяха опровергани от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и военния министър Николай Ненчев в специално съвместно изявление.

Божидар Димитров обаче си послужи и с исторически пример, за да обясни позицията си за ситуацията. Той заяви, че точно преди 100 г. сме имали същия проблем - през 1906 г. България влиза във война с Румъния, знаейки, че Русия ще й се притече на помощ. И на практика се изправяме срещу Русия. И попита какво в момента ни е направила тази страна, за да се конфронтираме с нея. По думите на историка е факт, че сме част от НАТО и трябва да работим заедно с партньорите си в алианса и да спазване съюзните си задължения, но това не значело да се съобразяваме безпрекословно и на всяка цена. 

Димитров заяви, че дори Цар Борис Трети не е посмял да обяви война на руснаците, въпреки че в началото на Втората световна война по море се водят военни действия и тогава българският флот бил потопил няколко съветски подводници. Той закономерно похвали позицията на премиера Бойко Борисов в текущата ситуация.

Историкът заяви още, че Турция според него няма нищо общо със ситуацията, а вината са нея е била прехвърлена на южните ни съседи. По думите му едва ли от Анкара имат желание да управляват 15-те ни корабчета от времето на комунизма и белгийските ни фрегати, купени като старо желязо и ремонтирани.