Хоакин Финикс се взира в камерата, докато морско-сините му очи се пълнят със сълзи. След това виждаме Мат Деймън, последван от Руни Мара – дори по-тъжна, отколкото обичайно изглежда. Какво разстойва толкова много холивудските звезди – сред тях са още Мини Драйвър, Кристен Бел, Памела Андерсън, също певицата Сиа? В година, наситена от безчувствени кървави кланета и политически катаклизми, основани на расова дискриминация – източникът на тяхната тъга, вярвате или не, е фестивал, посветен на храната, в другия край на света, пише „Холивуд Рипортър“.

Това не е обикновен хранителен фестивал. Фестивалът на кучешкото месо се провежда ежегодно в южния китайски град Юлин. Организиран около лятното слънцестоене – което тази година е на 21 юли – събитието включва клането на около 10 хиляди кучета. Животните са сготвяни и сервирани като традиционна яхния, обичайно придружена от плод личи, в стотици ресторанти в региона.

Разпространението на едно видео обаче променя празненствата в града. Кадри на кучета, бити и колени – често чрез жестоки методи като одиране, изкормване и сваряване живи – достигнаха до всички краища на планетата. Но изтезанието не е за лична наслада на сбирщина от садисти. Местно поверие сочи, че от причиняването на колкото е възможно повече болка на животните, месото им става по-вкусно и по-полезно за човешкото здраве.

Бруталните изтезания предизвикаха остри протести от любители на животните по целия свят. Преди две седмици международната организация „Човешко общество“, базирана в САЩ, представи в китайското посолство в Лондон петиция с 11 милиона подписа, настояваща фестивалът да бъде забранен. А жителите на Юлин наричат това лицемерие.

„Защо винаги се заяждат с нас? – пита пред „Ню Йорк Таймс“ съдържателка на местно заведение. – Не сте ли виждали как японците ядат жива жаба бик сашими?“

За разлика от жабата бик обаче, кучетата заемат специално място в животинското царство – на верни другари. Такъв е случаят в западните страни, където яденето на кучешко по принцип е табу; особено пък в САЩ, полудели по четириногите приятели. Дотам, че голдър ретривъри от седем щата бяха откарани в Орландо, Флорида, за да осигуряват утеха на хора, травмирани от атаката в нощния гей клуб, при която загинаха 49 души.

Активистка за защита на животните избира куче от клетка, което да купи и избави от гибел.

Но нагласите по отношение на кучетата, които според обичая са били ядени из цяла Азия, а също и в части от Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и Африка – се променят в централната част на Китай. „Таймс“ цитира скорошен материал във вестника на Китайската комунистическа партия – според него 64% от населението на страната сега се противопоставя на консумацията на кучешко месо.

Видеото на Проект „Състрадание“, изпълнено със знаменитости, които се редуват със смущаващи кадри от клането, е режисирано от Марк Чинг, който притежава и управлява PetStaurant (дума, комбинираща „домашен любимец“ и „ресторант“), ръководи фондацията „Надежда и благоденствие за животните“ и лично е пътувал многократно до Азия на мисии за спасяване на кучета.

В момента Чинг се намира в Юлин на седмото си и най-амбициозно пътуване в региона. Той обикаля и плаща на ресторанти да стоят затворени в рамките на 10-дневния фестивал. Офертата се оказва по-успешна, отколкото е очаквано – в резултат държавата се оказа в притежание на повече от 1000 пощадени кучета.

Тази година около 1000 от 10-те хиляди обречени кучета са избегнали смъртта.

Законът в страната постановява животните да бъдат изтеглени от Юлин до 5 часа следобед на 21 юни, а след това започват перипетиите пред властите – те трябва да се грижат за кучатата занапред. Организацията „Човешко общество“ се е съгласила да вземе 200 от тези животни, докато Китай е отговорен за останалите. Всички те ще бъдат транспортирани до Нанджин, на около три часа път от Юлин, където ще бъдат прегледани от екип от ветеринари, пристигнали от Индонезия, Великобритания, Хонконг и Щатите.

След 60-дневна карантина Китай ще опита да намери домове на животните при любящи семейства. Най-много 200 от кучетата обаче може да стигнат до Съединените щати заради „огромния разход“, по думите на Валери Яниело, директор на акциите на „Надежда и благоденствие за животните“. В сайта на организацията вече се набират и желаещи, които да приберат едно или повече от спасените кучета.

Площад Славейков