Дясноцентристката партия "Република БГ" внесе днес в деловодството на парламента подписка за свикване на референдум. Формацията успя да събере точно 373 285 подписа в подкрепа на идеята за отпадането на партийните субсидии.

За съжаление обаче те не са достатъчно, за да бъде задължен парламентът да свика допитването. Но пък стигат, за да разгледат депутатите темата и така поне да бъде отново повдигната. По закон Народното събрание свиква референдум при валидни 500 000 подписа. При 200 000 го подлага на обсъждане и решава да проведе ли допитване, или не.

Предвид факта, че тези управляващи първо лансираха идеята за сериозно орязване на партийните субсидии, а после ги намалиха с цяло едно левче, малко вероятно е депутатите да решат, че допитване с този въпрос ще бъде проведено. 

Въпреки че отпадането на държавните среща широка обществена подкрепа, лошото пролетно време буквално изигра лоша шега и на Инициативния комитет по събирането на подписката. Проливните дъждове, струпването на голям брой почивни дни и скандалът с кражбата на ЕГН-та на граждани през миналия месец доведоха до невъзможността да се съберат 500 000 парафа, обясниха от формацията.

Жокери от статуквото

Иначе внасянето на подписката бе ефектно. Младежи от "Република БГ" с маски на жокери oт статуквото разиграха сценка, в която обясниха същото - че политиците няма да допуснат и този референдум да се осъществи (както направиха вече веднъж с референдума по изборни въпроси, предложен от президента Росен Плевнелиев, б.р.).

В скеча те се надсмяха на всички опити за пряка демокрация и заявиха, че законите са направени така, че да обслужват само интересите на властта. Бюрократичните пречки и административните спънки по пътя на всеки референдум не биха допуснали лишаването на партиите от парите на данъкоплатците. Заключиха, че парите са им нужни, за да раздават годишно 40 млн. лв. за "кебапчета, купен вот и автобуси с протестиращи".

"Очаквам парламентът да разкрие маската си и да подложи въпроса на обсъждане", заяви зам.-председателят на "Република БГ" Найден Кирилов при внасянето на папките.

По думите му събраните подписи представляват гласа на народа, без фалшификации или предварително подготвени бази данни и той трябва да бъде чут. Според него е несправедливо хората да плащат на партии, които дори не харесват, особено в тежкото икономическо положение, в което се намира държавата. Отделно партиите прикривали истинското си финансиране.

"До момента всички парламентарни сили мълчаха по въпроса. Сега трябва да вземат отношение", подчерта Кирилов. 

Финансирането - от членски внос

"Република БГ" има свое виждане за начина, по който трябва да се финансират партиите. Формацията предлага това да става чрез членски внос и дарения, които да минават по банков път.

"След като една формация има избиратели и поддръжници те трябва да я издържат", мотививира предложението зам.-председателят на "Република БГ".

"С практическия опит, който партия „Република БГ“ натрупа в събирането на подписи през последните три месеца, митът за нас е окончателно развенчан. Ние сме категорични, че свикването на референдум от граждански инициативен комитет, наподобява филма „Мисията невъзможна", а сценарият е писан от режисьорите на статуквото",  коментира и Владимир Георгиев, организационен секретар на партията.

По думите му изискваните от законодателя 500 000 подписа за малка страна като България, които трябва да бъдат събрани за три месеца, са практически неизпълнимо условие. За сравнение, в Швейцария, страна с население близко по брой на България, необходимите подписи са едва 50 000, посочи Георгиев. 

"Скандалът с кражбата на ЕГН-та създаде масова психоза у обикновения човек. Не можем да виним гражданите, но можем да виним властимащите. Управляващи, които не само не могат да гарантират сигурността на личните данни, които самите те изискват, но и не могат да предприемат никакви действия срещу нарушителите, нямат място на политическата сцена, още по-малко могат да се нарекат легитимна власт", заключи оргсекретарят на "Република БГ". 

Снимки от акцията при внасянето на подписката, вижте тук: