Южна Корея забрани продажбата на 80 модела на „Фолксваген“ и наложи глоба на германския производител заради обвиненията в манипулиране на данните от тестовете на емисиите.

Фолксваген“ ще трябва да плати 17,8 млрд. корейски вона (около 16 млн. долара). Миналата година германският концерн вече бе глобен с 14 млрд. вона от Министерството на околната среда в Сеул, предаде Би Би Си.

Най-големият производител на автомобили в Европа призна преди година, че е фалшифицирал данните за емисиите на дизеловите си модели. От тогава компанията е подложена на серия от глоби и забрани по целия свят.

Забраната за продажби в Южна Корея засяга 32 вида коли, включително популярните модели „Голф“ и „Джета“, но поради различните модификации и размери на двигателите, списъкът е с общо 80 модела.

Мярката ще засегне също и модели на произвежданите от концерна „Ауди“ и „Бентли“. Това се случва след продължително разследване, които включи дори обиски в офисите на фирмата в Сеул.

Отделно Министерството на околната среда на Южна Корея отне сертификатите на други 83 хиляди автомобила и така общият брой на забраните задмина 200 хиляди.

Скандалът засяга около 68% от общо продадените от „Фолксваген“ 300 хиляди автомобила в страната от 2007 година насам. Южна Корея е един от големите пазари за компанията, особено за по-луксозните модели на „Бентли“ и „Ауди“. Преди скандала с емисиите „Фолксваген“ бе успяла да удвои продажбите си в азиатската страна.

Обвиненията към „Фолксваген“ в целия свят са заради инсталирането на софтуер, който да разпознава кога автомобилът е подложен на тест за емисиите и автоматично да задвижва колата на по-ниска мощност, за да покаже по-добри резултати.

Скандалът започна от САЩ. Според компанията, общият брой засегнати автомобили вече е почти 11 милиона.

"Фолксваген“ започна вътрешно разследване и след това сама изтегляше от пазара огромни количества автомобили от различни страни. Досега фирмата вече се раздели с милиарди долари за глоби и компенсации.