650 миньори ще останат без работа след закриването на рудник "Бабино". Уведомление за масовото съкращение вече е внесено в Бюрото по труда в Дупница от компанията "Въгледобив Бобов дол", която експлоатира мината. Едноличен собственик на дружеството по документи е Красимир Чаврагански, но неофициално се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

В знак на протест срещу неизплатени заплати и ваучери днес миньори от "Бабино" отказаха да напуснат подземията. Работниците настояха в декларация за незабавно изплащане на заплатите за август и септември заедно с допълнителното материално стимулиране, както и на ваучерите за тежки условия на труд от март до септември.

По-късно от ръководството на „Въгледобив Бобов дол“ проведоха разговори с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа", на която били обсъдени проблемите на рудника.

"На срещата бе взето решение за създаване на работна група, включваща представители на ръководството на предприятието и представители на синдикатите, която ежеседмично да обсъжда проблемните въпроси във „Въгледобив Бобов дол“ и да подготви работна програма за запазване на трайните работни места на работниците и служителите", се казва в съобщението.

Решено било да се направи преизчисление на работните заплати съобразно добива за месеците август и септември по утвърдения план на рудник “Бабино“ и вътрешните правила. В случай, че е необходимо доплащане на работни заплати, същите ще бъдат изплатени в сроковете, предвидени в трудовите договори.

От ръководството на компанията съобщиха още, че днес са изплатени 62 369 лв. за ваучери за храна. Последващото им издължаване щяло да се случи по предварително изготвен погасителен план. Гарантирани са и реално изработените трудови възнаграждения на всички лица, оставащи на работа до окончателното затваряне на рудник „Бабино“.