ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

БСП губи традиционните си позиции и категорично отстъпва във влиянието си при ромския вот и сред младежите. Това е една от констатациите, която направи левицата в анализа си за това как се е представила на европейсктие избори. Анализът започва с констатацията, че изборите са се провели при "засилено присъствие на демагогски и популистки похвати". Протестите довели и до протестен вот най-вече срещу БСП.

"На тези избори БСП претърпя тежка загуба", пише в доклада. 

От левицата отчитат най-слабо представяне в Кърджали, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Бургас, Варна и Благоевград. В доклада има специална глава, озаглавена "Вътрешно-партийни проблеми и отношения". В нея социалистите описват къде според тях има проблеми в комуникацията помежду им. Една  от причините за провала била нарушени вътрешно-партийни връзки между ръкодствата и членовете. Имало и недостатъчно активна дейност, както и неумение да се използва кадровият потенциал, като се наблюдавало и "високомерно отношение към кадри и редови социалисти". Като друг проблем социалистите определят и "рутина и капсулиране на партийните структури". Отчитат още "неефективни мрежи за работа с младите".

Тревожни били и тенденциите по отношение на гласувалите с висше, средно и основно образование. От левицата са изчислили, че от всички гласували висшисти, за тях са дали вот едва 18,6%, докато при ГЕРБ този процент е 33,4%. Среднистите са 17,9% за БСП, а за ГЕРБ 33,9/%. С основно образование за левицата са гласували 24,5%, а за ГЕРБ - 13,2%. От хората с по-ниско от основното образование за БСП са гласували 19%, а за ГЕРБ - 7%.

В анализа си БСП е отделила и специално внимание на "негативната роля на АБВ". Говори се, че е имало задкулисни действия от страна на хората на Георги Първанов, корпоративен и контролиран вот и се посочва, че АБВ е изразходвала "значим финансов ресурс, както за кампанията, така и за директно купуване на гласове".

Отражението на коалиционната политика също е отделна глава в анализа. Посочява се, че "ДПС продължава да бъде фактор със значително негативно влияние върху електоралния потенциал на БСП". От левицата отчитатсъщо така, че  по време на съвместното управление с движението е имало и "прояви на корпоративни и части интереси чрез властта и позициите на ДПС в нея". За това и от левицата отчитат, че е имало "необходимост от преразглеждане на утвърдената политическа позиция на ДПС като стратегически партньор на БСП.

На финала левицата отчита и пропуските си по време на предизборната кампания - недостатъчно присъствие в социалните мрежи, ангажиране главно на партийните структури и т.н.