Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ постигна десетата си победа в историята на независима Македония, тръбят медиите в бившата югорепублика.

Този успех обаче е с най-малка разлика досега в историята. ВМРО-ДПМНЕ е взела само с 16 000 гласа повече от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и води само с 1,24 на сто.

Такива са резултатите от преброяването на 98 на сто от бюлетините от предсрочните избори в неделя, предаде Ройтерс. Очаква се окончателните резултати да бъдат обявени по-късно днес. А утре Държавната избирателна комисия (ДИК) ще съобщи кой колко места ще има в парламента в Скопие.

Зоран Заев също се обяви за победител.

При настоящото положение ВМРО-ДПМНЕ ще разполага с 51 депутати, а СДСМ - с 49. Останалите 20 места са за албански партии - Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), "Беса", Демократична партия на албанците (ДПА) и Коалиция "Албански алианс".

Анализатори веднага започнаха да дават прогнози за новия кабинет. Като най-вероятен вариант се споменава правителство на ВМРО-ДПМНЕ с подкрепата на ДСИ и ДПА. Трите партии, взети заедно, ще имат общо 63-ма депутати, което а над половината. При това правителството може да не бъде оглавявано от Никола Груевски, който подаде оставка в началото на годината и бе наследен от служебния премиер Емил Димитриев. Без изключение досега някоя албанска партия винаги е била част от правителствената коалиция.

Медиите единодушно отбелязват
най-малката в историята разлика.

Същевременно и двете големи партии в Македония се обявиха за победители на изборите. Късно снощи те свикаха митинги в центъра на Скопие.

 "Това е 10-а изборна победа на ВМРО-ДПМНЕ и мнозинството хора са гласували за нашата програма и визия", каза Никола Груевски, който бе министър-председател в продължение на 10 години.

"Режимът падна с писалка, с гласуване“, обяви лидерът на СДСМ Зоран Заев.

Предсрочният вот в Македония бе свикан заради разкритията, че като премиер Никола Груевски наредил подслушване на близо 20 000 души и обвиненията, че управлението му е авторитарно. След протести той подаде оставка. Тя бе част от политическа сделка с посредничеството на ЕС. Изборите бяха отлагани два пъти поради съмнения в честното им провеждане.

ЕС се нуждае от стабилна власт в Скопие и сътрудничеството на Македония за спиране на мигрантите, които минаваха основно по балканския път към Западна Европа.