България със сигурност губи портфейлите на дигиталния пазар и на бюджета и човешките ресурси, след като Кристалина Георгиева напусне Европейската комисия в края на тази година, каза днес говорителка на Комисията.

Председателят ѝ Жан-Клод Юнкер обяви по-рано, че ще повери ресорите бюджет и човешки ресурси, които сега държи заместничката му Георгиева, на германеца Гюнтер Йотингер, който отговаря за дигиталния пазар. Днес обаче стана ясно, че все още липсващият български кандидат не може да се надява на ресора на Йотингер.

"Що се отнася до портфейла на комисаря Йотингер, прерогатив на председателя е да решава вътрешната организация на Комисията. Председателят Юнкер ще вземе решение преди края на седмицата", каза говорителката Мина Андреева.

Сегашното или следващото българско правителство трябва да номинира българския кандидат или кандидатка за комисар. След това Юнкер трябва да го (я) приеме и да му (ѝ) възложи отговорности. Комисарят (комисарката) ги поема, след като мине през изслушване за утвърждаване от Европейския парламент.

Андреева посочи, че Юнкер ще предложи на българския кандидат или кандидатка портфейл в съответствие с неговата или нейната квалификация.

Георгиева напуска Комисията, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.