Мирното споразумение в Колумбия, сложило край на продължилата рекордните 52 години гражданска война, доведе до бейби бум, пише в. "Гардиън".

Необичайното явление се наблюдава сред жени, които доскоро са били партизанки от марксистката групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия, известна повече с абревиатурата ФАРК. 60 бивши партизанки са родили деца, а 80 техни съратнички очакват скоро да ги споходи щастливото събитие.

В джунглите това е било на практика невъзможно.

"Как ще се биеш с врага и в същото време ще тичаш да се скриеш от въздушните бомбардировки на правителствените войски, ако си например бременна в шестия месец?", споделя Марго, доскорошна боркиня за социалистическа революция.

По време на борбата тя веднъж е забременяла, но е направила аборт. Няма как - първо войната, а после децата.

Но преди три седмици Марго най-после родила. Сега тя е щастлива майка на момиченце, кръстено Ашли Ярели.

Партизанката забременяла от партньора си Дайро, докато все още живеели в лагер за разоръжени бунтовници в провинция Гуавиаре. Предстои родителите и детето им да бъдат преместени в специална демобилизационна зона.

Близо една трета от бойците на ФАРК са били жени, отбелязва "Гардиън". Но по време на конфликта те били принуждавани сами да упражняват контрол върху раждаемостта. Ако някоя от тях все пак забременеела, тя трябвало да остави бебето на близките си. Но не били редки и случаите на принудителни аборти. Това ставало дори в осмия месец на бременността.

През 2015 г. в Испания бе арестувана жена, служила като "медсестра" във ФАРК. Предстои депортирането й в Колумбия, където тя ще бъде съдена по обвинения в убийства, опити за убийства и извършване на аборти без съгласието на потърпевшите. Жената е извършила 150 аборта на партизанки между 1998 и 2000 г. А колумбийските закони разрешават аборти само в случаи на изнасилване, когато животът на майката е в опасност или когато бъде забелязана деформация на плода.

От ФАРК отричат да са карали жените и момичетата да абортират. Някои от тях твърдят пред "Гардиън", че са прекъснали бременността си по собствено желание. Но признават с половин уста, че забременяването им е било посрещнато лошо.

Чак през 2013 г. командирите на ФАРК решили да смекчат ограниченията. Така в джунглата започнали да се раждат бебета. Броят им обаче не бил голям. Истинският бейби бум настанал с подписването на мирното споразумение на 26 септември 2016 г.

Късмет пък извадила партизанката Катерина. Тя родила през 2003 г., когато конфликтът бил в разгара си и когато правителствените сили предприели яростна офанзива срещу ФАРК по заповед на тогавашния президент Алваро Урибе. Ситуацията била изключително тежка и дори нямало кой да извърши аборт. Така командирите се смилили и разрешили на Катерина да роди. По-късно тя успяла да остави момченцето на майка си и до подписването на примирието успяла да го види само три пъти. Днес Браян е на 13 г. и почти не познава майка си.

Но през септември 2016 г. Катерина родила втори син - Йохан. И се зарича, че той няма да има тежката съдба на батко си.